Frp om syriske flyktninger: – Som om Norge skulle sende økologisk indrefilet

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener det å la flere Syria-flyktninger komme til Norge er symbolpolitikk. Hadia Tajik avviser at partiet kan komme til å droppe kravet om at Norge må ta imot 10.000 syriske flyktninger.

Ketil Solvik-Olsen, Dagrun Eriksen og Hadia Tajik møtte til debatt om syriaflyktninger.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen, Ap-nestleder Hadia Tajik og KrF-nestleder Dagrun Eriksen møttes i Politisk kvarter mandag.

Denne helgen ble det klart at Fremskrittspartiet sier nei til å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger. Samtidig holder partileder Siv Jensen døra på gløtt om en avtale med støttepartiene som gir flere syriske flyktninger til Norge.

Mandag sier nestleder Ketil Solvik-Olsen at han mener det er symbolpolitikk å la syriske flyktninger komme til Norge

– Vi er tydelige at vi skal bruke pengene i nærområdene, for da hjelper vi desidert flest. Det å begynne å hjelpe folk med å ta dem til Norge, synes vi ikke er hensiktsmessig. Vi klarer ikke å integrere dem (flyktningene, journ.anm.) på en god måte i Norge, og vi får heller ikke så mye hjelp for pengene, sier Solvik-Olsen i Politisk kvarter på P2.

– Som å sende indrefilet

En offensiv Solvik-Olsen sier Frp vil ha en «streng asylpolitikk, men en romsligere flyktningpolitikk». Han mener budsjettforliket med Venstre og KrF om å ta imot 2.120 flyktninger er fornuftig, men at 10.000 over to år, slik Ap har tatt til orde for, er for drastisk.

I stedet bør Norge hjelpe der flyktningene er, mener Solvik-Olsen.

– Det blir litt som å bekjempe hungersnød med å si at Norge skal sende økologisk indrefilet til disse landene, i stedet for å sende ris og havre. Vi må se hva som gir mest nytte, mener Frp-nestlederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hadia Tajik

Nestleder Hadia Tajik sier at hun «ønsker sterkt» at 10.000 flyktninger skal få komme til Norge.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Ap: – Vi ønsker dette sterkt

En rekke kilder i sentrum og Arbeiderpartiet som Dagsavisen har snakket med, erkjenner at målet om 10.000 syriske flyktninger er vanskelig å gjennomføre. Dagsavisen skriver i dag at flere sentrale politikere tror partiene på Stortinget vil samle seg rundt et kompromiss hvor man tar imot flere syriske flyktninger, men langt fra 10.000.

Denne helgen åpnet også Ap-leder Jonas Gahr Støre for at de 10.000 syrerne ikke nødvendigvis må komme til Norge over en toårsperiode. Ap-nestleder Hadia Tajik avviser at partiet er på vei bort fra løftet fra landsmøtet.

– Vi har invitert de andre partiene til samtaler om dette. Vi er veldig glade for at partiene har sagt ja til dette, og at den døren ikke er lukka. VI skal møtes igjen i denne uken, og regjeringen og samarbeidspartiene må avklare seg imellom hva de vil, sier Tajik.

– Vi ønsker veldig sterkt at dette skal bli konklusjonen, og at vi følger anbefalingene fra FNs høykommissær, om at vi hjelper ikke bare i nærområdene, men også her i Norge.

– Men dere vil ikke tvinge gjennom et stortingsflertall?

– Vi har et tydelig vedtak fra vårt landsmøte. Så trenger vi å få noen avklaringer fra den andre siden når det gjelder hva de vil gå videre på, sier Tajik.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger