Hopp til innhold

Flommen kan bli enda verre

Selv om nedbørsmengdene avtar, vil flommen i de store vassdragene kunne øke, advarer Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Helikopterbilder fra flomområdene

Vannmengdene har ødelagt flere veier og gjort at en rekke mennesker har måttet evakuere.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– I de mindre bekkene og elvene, som har gjort veldig stor skade, går flomfaren noe ned. De er sånn at de går fort opp og fort ned igjen. Men flommen i hovedvassdragene vil fortsatt være der og vil kunne øke, sier Anders Solheim, leder for Naturfare ved NGI.

Flere steder på Østlandet har fått mer regn på 24 timer enn det vanligvis kommer i hele mai.

Responderer senere

John Smits

Statsmeteorolog John Smits sier det er ventet langt mindre nedbør i dag enn i går, men at vannmengdene fortsatt kan forårsake mye skade.

Foto: Vibeke Ravndal / NRK

– Det blir mindre nedbør nå, vi venter ikke på langt nær de samme mengdene som vi fikk i går. Det gjør at vannstanden i de fleste mindre elver og bekker bør kunne begynne å gå tilbake, sier statsmeteorolog John Smits.

Han forteller at et bygeværsområde på Østlandet kan gi intens nedbør i kortere perioder i dag, men at de ikke varer så lenge som i går, så den totale nedbørsmengden blir langt mindre.

Men også Smits peker på at flomfaren ikke med det er over i de større vassdragene - tvert imot.

– De store vassdragene responderer mye senere, så der er det slik at situasjonen er uendret, og det kan til og med være en stigende flomfare, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flom på Østlandet 2013

Store nedbørsmengder har ført til flom og ras flere steder på Østlandet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Bør forberede oss på at dette kommer hyppigere

En rekke veier og strekninger er stengt på grunn av flommen, og vannmassene har forårsaket store ødeleggelser.

Ifølge Anders Solheim ved NGI er dette tilstander vi må forberede oss på at kommer oftere.

– Det er jo ikke så lenge siden flommen i pinsen 2011, hvor mange av de samme områdene, som Kvam, Nesbyen og Valdres, fikk trøkket. Det er nok en situasjon som med de klimaprognosene vi har i dag, blir vanligere og som vi definitivt bør forberede oss på at kommer igjen hyppigere, sier Solheim.

Han råder folk til å følge med på vannet og sørge for at dreneringen er åpen.

– Når bekker og elver tar nye løpm er det ikke så veldig mye man kan gjøre. Men man kan rett og slett følge med på vannet, sørge for at all drenering er åpen. Hvis man bor i områder hvor en bekk er lagt om eller lagt i rør, er det all grunn til å følge med. Det som ofte skjer, er at den finner tilbake til det naturlige, gamle løpet, sier Solheim.

AKTUELT NÅ