Flere tas for svindel med reiseforsikring

Flere blir tatt for å svindle med reiseforsikringen. En akutt sykdom på utenlandsferie viste seg å skjule en planlagt operasjon for å få større bryster. Regningen ble sendt til forsikringsselskapet.

Turister på badestrand

ØKENDE REISESVINDEL: Ifølge forsikringsselskapene benytter mange nordmenn feriereisen som en mulighet til å svindle til seg penger på reiseforsikringa.

Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

– Noen er villige til å gjøre seg til kjeltring for noen tusenlapper, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Fra første kvartal i fjor til samme tidsrom i år økte reiseforsikring som andel av all forsikringssvindel fra 26 til 33 prosent. Også det faktiske tallet på svindelsaker innen reiseforsikring har økt.

Ville ha nye bryster på forsikringen

En kvinne som var på ferie i Iran på nyåret i år, ble plutselig syk med punktert lunge. Hun ble innlagt på sykehus, la ut for oppholdet og sendte regningen til Sparebank1 Forsikring.

Arnfinn Raade

Arnfinn Raade, tidligere politimann og som nå avslører forsikringssvindel for Sparebank1 Forsikring.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Vi fant ut at den punkterte lungen var et direkte resultat av en operasjon for å forstørre brystene på den samme turen til Iran. Operasjonen var bestilt på forhånd og ikke en plutselig oppstått sykdom som dekkes av forsikringen, sier Arnfinn Raade, tidligere politimann som nå undersøker slike saker i Sparebank1 Forsikring.

Råtne tenner i Tyrkia

En kvinne på ferie hos familien i Tyrkia i fjor sommer, ba forsikringsselskapet dekke utgifter til tannbehandling etter det som ble presentert som en fallulykke.

– Hun forklarte at hun på en fottur hadde snubla i en stein og falt forover. I fallet hadde hun knekt ei tann. Vi syntes det var merkelig at den knekte tanna satt langt bak i munnen, og hun hadde heller ikke noen skader i ansiktet, sier Raade.

Forsikringsselskapets folk snakket med den tyrkiske tannlegen, som fortalte at kvinnen i virkeligheten kom til ham fordi hun hadde hatt tannverk.

– Tennene hennes var råtne på grunn av elendig tannbehandling gjennom mange år. Det var ingen forsikringssak, sier Raade.

Stine Neverdal

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Det er mulig noen tar sjansen på svindel på utenlandstur fordi de tror at det er vanskeligere for forsikringsselskapet å avsløre det, sier Stine Neverdal i Finans Norge.

Skyldte på ekstrem kroppssvette

For noen år siden meldte en mann kofferten stjålet under en tur til København.

Saksbehandlerne i forsikringsselskapet reagerte på at mannen sa at han hadde hatt med seg 13 skjorter og ni par sokker i kofferten, på en tur som bare varte omtrent ett døgn.

– Mannens forklaring var at han hadde en ekstrem kroppssvette og derfor måtte bytte skjorte så ofte, sier Arnfinn Raade.

Finans Norge understreker at de fleste kunder er ærlige. De ærlige kundene må likevel betale for forsikringssvindelen.

– Svindel gjør at forsikringen blir dyrere enn den ellers ville ha vært, sier Stine Neverdal.

Ifølge Neverdal svindles forsikringsselskapene for flere hundre millioner kroner hvert år.

– Flest svindelsaker gjelder alltid bilforsikring, men en stadig større andel av svindelsakene gjelder reiseforsikring.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger