Hopp til innhold

Fikk unnskyldning ansikt til ansikt

Onsdag var foreldrene til avdøde Silje Johannesen Øwre tilbake på Akerhus universitetssykehus(Ahus) for første gang siden datteren tok sitt eget liv.

Foreldrene til avdøde Silje Johannesen Øwre.

SE MØTET: Foreldrene til Silje, Espen Øwre og Lise Johannesen Øwre, ønsker å fortsette kampen for å forhindre selvmord i psykiatrien.

– De møtene vi hadde med Silje hadde vi gjerne i gangen her, så det knøt seg litt i magen nå, sier far Espen Øwre til NRK på vei inn til sykehuset.

I forrige uke fortalte NRK om at Akershus universitetssykehus fikk flengende kritikk fra Fylkeslegen for feil de gjorde i forkant av at Silje Johannesen Øwre tok sitt eget liv.

Foreldrene mener leger og psykiatere tok livet av datteren deres med feil behandling og altfor mye medisiner.

– Man må bare slå av en bryter for ikke å kjenne på det rett og slett, sier moren Lise Johannesen Øwre.

Tok livet sitt på permisjon

Silje ble syk og deprimert, og havnet i psykiatrien. Den unge jenta ble medisinert med lykkepiller, sovepiller, smertestillende og beroligende. På slutten tok Silje 19 forskjellige medikamenter hver dag.

Hun forsøkte etter hvert å ta sitt eget liv flere ganger. Til slutt lyktes hun, med en overdose heroin, på et hotell i byen.

Selvmordet skjedde da Silje var på permisjon fra psykiatriavdelingen på Ahus. Dette til tross for at det i journalen stod at hun var «akutt og kronisk suicidal».

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, ga Ahus flengende kritikk for flere forhold som gjaldt behandlingen og oppfølgingen av Silje.

  • feil diagnoser
  • feil behandling
  • uforsvarlig medisinering
  • slurv i journaler
  • dårlig evaluering
  • dårlig forebygging
  • mangel på melderutine
  • mangel på kontakt med pårørende.
Silje

Silje Johannesen Øwre ble bare 20 år gammel.

Samme feil i 2008

– Vi ber om unnskyldning for det som har skjedd, og vårt ansvar i forhold til dette og rapporten, som vi tar meget alvorlig, sa Trond Rangnes, divisjonsdirektør ved Akershus universitetssykehus i møte med Siljes foreldre onsdag.

Sykehuset ble felt for mange av de samme lovbruddene i 2008 etter et annet selvmord. Veronika Håland ble bare 27 år. Ahus-pasienten ble i 2006 skrevet ut fra psykiatrisk, i strid med loven. Bare noen dager seinere tok også hun sitt eget liv.

Veronika Håland

Veronika Håland ble utsatt for mange av de samme lovbruddene som Silje noen år tidligere ved samme sykehus.

Foto: Privat

Veronika Håland ble utsatt for mange av de samme lovbruddene som Silje:
Mangel på diagnose, feil behandling, uforsvarlig utredning, slurv i journaler, mangelfull vurdering av selvmordsrisiko og uforsvarlig utskriving.

– Det vi har lært er at vi må være enda grundigere, og gå enda dypere inn i sakene der det er mulig å gjøre det, sier Rangnes.

– Kan du garantere at dette ikke vil skje igjen?

– En kan aldri garantere at det ikke vil skje selvmord i psykiatrien, men vi jobber hele tiden med å forbedre de rutinene vi har, sier Ragnes.

– Vi må se at de tar tak

Møtet med Siljes foreldre er over, men deres kamp mot systemfeil i psykiatrien fortsetter.

– Vi må jo se at dette blir fulgt opp, faktisk. De kan jo ikke bare si unnskyld til oss, og si at nå skal de bli en forandring, og så bare slukke brann på den måten. Vi må se at de tar tak, sier Lise Johannesen Øwre

Foreldrene til Silje Johannesen Øwre vil nå vurdere å saksøke staten etter datterens død.

AKTUELT NÅ