NRK Meny
Normal

Færre døde i drukningsulykker i fjor

I 2016 omkom 91 personer som følge av drukning. Det er tolv færre enn året før, viser tall fra Norsk Folkehjelp.

Redningsbøye foran et vann

FÆRRE DRUKNER: Statistikk fra Norsk Folkehjelp viser at stadig færre drukner i Norge.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Gjennomsnittet for de 29 årene Norsk Folkehjelp har ført drukningsstatistikk, er 121 drukninger i året. Selv om tallene viser en jevn nedgang er det enkelte ting som ikke forandrer seg.

Over halvparten av dem som druknet i fjor var nemlig godt voksne menn, og hele 49 prosent av drukningsulykkene skjedde ved fall fra land, mens bare 17 prosent skjedde i forbindelse med fritidsbåt.

– Det er bemerkelsesverdig at nesten halvparten av ulykkene er folk som faller i vannet fra land. Det har nok sammenheng med at det ble påført påbud om vest i båt, sier kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp Håkon Ødegård.

Voksne menn mest utsatt

Årsaken til at voksne menn dominerer statistikken er det derimot ingen god forklaring på.

– Man kan jo spekulere i om menn i voksen alder tenker at dette ikke vil skje med dem, og at de er mindre opptatt av sikkerhet, sier Ødegård.

I desember omkom fire personer av drukning her i landet, disse ulykkene skjedde i Østfold, Hordaland, Møre og Romsdal og Nordland.

– Det er mindre aktivitet på vannet på denne tiden på året, og det er derfor også færre ulykker. Men det er viktig å fortsatt være forsiktig når man ferdes i nærheten av sjø og vann på denne tiden av året. Faller man uti blir det fort farlig, sier Jon Halvorsen, enhetsleder for redningstjeneste og førstehjelp i Norsk Folkehjelp.

Statistikken til Norsk Folkehjelp baserer seg på medieovervåking.

Les også: Nesten bare menn dør i trafikken

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger