Hopp til innhold

Etterlatt provosert av Hagen

Owe Dennis Skulbørstads samboer ble offer for en drapsmann i 1997. Nå er han provosert over Carl I. Hagens kritikk av politiets rolle etter Utøya-massakren.

Owe Dennis Skulbørstad

– Dette handler om at de pårørende skal få muligheten til å en gang i livet å få vite hva som hva som skjedde, sier Owe Dennes Skulbørstad, som selv opplevde at forloveden hans ble drept for 14 år siden.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Carl I. Hagen har ikke opplevd noe slikt. Det har jeg, sier Owe Dennis Skulbørstad til NRK.

Han er kraftig provosert over Frp-nestorens uttalelser om at politiet bør begrense etterforskningen av massakren på Utøya 22. juli.

– De pårørende bør få muligheten til å få vite hva som skjedde. Kanskje ikke i dag eller om ett år, men en gang senere i livet, sier Skulbørstad.

Den samme muligheten han selv har fått etter at tragedien rammet ham.

Forloveden knivdrept

I august 1997 ble Skulbørstads 19 år gamle forlovede drept med kniv på Stovner i Oslo.

Selv vet han fortsatt ikke detaljene om hva som skjedde. Han har ikke orket det. Men Skulbørstad er svært glad for at politiet etterforsket saken grundig. Blant annet ble det gjennomført en rekonstruksjon og en obduksjon, og det ble tatt bilder.

Politiet har lovet ham at han skal få se alt materialet når han selv vil. Det er han foreløpig ikke klar for.

– Det lille jeg vet om drapet, har foreløpig vært nok til at jeg ikke vil vite mer, forteller Skulbørstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Terror utøya

Mange pårørende har et utall spørsmål om hva som skjedde på Utøya 22. juli.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Sjeleglad for at jeg kan få vite mer

Men vissheten om at han kan få informasjonen når han selv ønsker det, er ekstremt viktig for ham.

Owe Dennis Skulbørstad

– Hvert drap fortjener en grundig etterforskning, slår Owe Dennis Skulbørstad fast.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Jeg er sjeleglad for at jeg har muligheten til å kunne vite mer. Det har gjort at jeg har kunnet gå videre med livet mitt, forklarer Skulbørstad.

– Det gjør at jeg kan disponere min tid til bearbeidelse. Det er det jeg trenger. Ikke en politiker som står og forteller: «Nå er vi ferdig med det, nå går vi videre», sier han.

– Det er som at jeg sier til noen: «Nå har ikke du vondt i hodet lenger», hvis vedkommende har vondt i hodet. Hjelper det? spør Skulbørstad.

– Politiet er de eneste som kan gi de pårørende svar, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildet)

Minnemarkering utenfor Domkirken i Oslo.

Minnemarkering for terrorangrepet i Norge 22. juli.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Må etterforske alt

Skulbørstad er klar over at Utøya-etterforskningen er både tidkrevende og dyr, men mener likevel at den må gjennomføres fullt ut.

– Hvor ble datteren min skutt? Holdt hun noen i hånden da det skjedde? Så hun drapsmannen i øynene? Slike ting lurte jeg på når det gjaldt min forlovede, og det er viktige spørsmål, mener han.

69 personer ble drept og 66 skadd som følge av massakren på Utøya.

– Hvert drap fortjener en grundig etterforskning, slår Skulbørstad fast.

– Snakk om det som skjedde

Skulbørstad føler med de overlevende og pårørende etter Utøya-massakren.

– De har en forferdelig tung vei å gå, det er ikke noe å legge skjul på, sier han.

Rådet Skulbørstad vil gi til ofrenes nærmeste er at de må snakke sammen om det forferdelige, og å prøve å finne ut mest mulig om hva som har skjedd.

– Det dere trenger å vite, kan dere få vite. Det er kanskje ikke alt dere har godt av å vite akkurat nå. Det vet jeg av egen erfaring. Men dere kan nå eller i fremtiden vurdere selv om dere er klare for det, sie han.

Carl I. Hagen har fått massiv kritikk etter uttalelsene sine, men har selv hevdet at både media og politiske konkurrenter har tillagt ham holdninger han ikke har «for så å komme med fordømmende karakteristikker».

– Hadde jeg skjønt hvordan dette ville bli brukt mot meg, ville jeg selvsagt aldri ha sagt det, sa Hagen i Politisk kvarter i dag.

– Jeg har fra første stund understreket at hensynet til de pårørende etter den forferdelige massakren på Utøya og angrepet på Regjeringskvartalet skal ivaretas. Jeg har stilt spørsmål ved politiets ressursbruk. Jeg har ikke kritisert den, jeg har ikke sagt jeg er uenig i den, men jeg har stilt spørsmål ved den, sa han og la til at han ber om unnskyldning til de pårørende som har oppfattet at han har kommet med kritikk.

AKTUELT NÅ