– Grotesk utsagn fra Hagen

Carl I. Hagen mener fortsatt at nesten alle terrorister er muslimer. – Grotesk utsagn, ikke minst etter det vi har opplevd i Norge, sier Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas gahr Støre sier det er grotesk å lese utspillet fra Carl I. Hagen, og mener det er å sette mennesker i bås.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Carl i Hagen

Carl. I Hagen ber Oslos befolkning strekke ut en hånd til muslimer, men står fast ved sin gamle muslimkritikk.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Audun Lysbakken

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken ønsker at Frp blir tydeligere på når de snakker om få ekstremister og når de snakker om alle muslimer.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Siv Jensen

Frps leder Siv Jensen sier det blir meningsløst å tolke gamle utsagn fra Hagen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Oslo, Carl I. Hagen, står fast ved sine påstander om at nesten alle terrorister er muslimer.

Lørdag åpnet Carl I. Hagen Oslo Frps valgkamp, og gikk raskt inn på temaet innvandring og integrering. Han ba Oslos befolkning strekke ut en hånd til muslimer, men han endrer ikke sin gamle muslimkritikk.

På spørsmålet fra Aftenposten om han angrer på sine tidligere utspill om innvandring og muslimer, svarer han:

– Det eneste jeg angrer på er at jeg leste opp et falskt brev i 1987. Jeg burde sjekket at det var ekte, sier Hagen til Aftenposten.

– Grotesk utsagn, ikke minst etter det vi har opplevd

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det er grotesk å lese utspillet fra Carl I. Hagen, og mener det er å sette mennesker i bås.

– Fremskrittspartiet har denne tendensen til å snakke om muslimer som store grupper, og gir dem kjennetegn og karakteristikker fordi de er muslimer, sier Støre til NRK.

– Hagen gjentar sitt budskap. Han sier at ikke alle muslimer er terrorister, men nesten alle terrorister er muslimer. Det er et grotesk utsagn, mener jeg. Det var det før, og ikke minst i dag, etter det vi har opplevd i Norge, sier han.

NRK har vært i kontakt med Carl I. Hagen, men han ønsker ikke å kommentere Jonas Gahr Støres utspill.

Krasse utspill fra Frp

I en tale til frimenigheten «Levende ord» i 2004 sa Carl I. Hagen at ekstremistene i Islam hadde en langsiktig plan om å islamisere verden.

– Jeg står for det jeg sa den gangen. Vi hadde sett jevnlige oppslag om selvmordsbombere i Midtøsten helt ned i 10-årsalderen. Det jeg sa var bare en rett beskrivelse av det som skjedde da talen ble holdt, sier Hagen til Aftenposten.

Støre sier at Frp har en grupperetorikk som gjør mangfold og inkludering vanskeligere.

– Vi må ta utgangspunkt i hvordan vi ordlegger oss. Jeg vil være den første til å si at når det gjelder det grusomme på Utøya, så må vi aldri komme dit at vi fratar gjerningsmannen skyld. Det var han som skjøt, og drepte. Det må det aldri bli tvil om, sier Støre.

– Mye av den ekstreme gruppetenkningen som har ligget bak krasse utspill fra Frp har bidratt til et klima rundt disse spørsmålene, som jeg mener er dårlig egnet for å løse oppgavene, sier Støre.

– Meningsløst å tolke gamle taler

Frps leder Siv Jensen sier Støre bør vente med indignasjonen før han vet hvor Hagens sitater stammer fra.

– Carl I. Hagen blir konfrontert med taler han holdt i 1996. Jeg synes det blir meningsløst å tolke alle taler holdt før 22. juli i lys av denne katastrofen. Vi er alle preget av det som har rammet oss, og vi har fått utvidede perspektiver, sier Siv Jensen til NRK i dag.

– Jeg synes ikke vi kan sette en strek ved 22. juli og si at alt som ble sagt før det ikke er viktig, sier Barne- og likestilling- og inkluderingsminister Audun Lysbakken fra SV.

Han sier at han skulle ønske Frp ble tydeligere på når de snakker om noen få ekstremister, og når de snakker om alle muslimer.

– Frp har et ansvar for de holdningene vi så kom til uttrykk mot muslimer i de timene da mange trodde at muslimer sto bak terroren, sier Lysbakken.

– Frp har snakket om Islam og muslimer på en måte som skaper et inntrykk av de er en gruppe med bestemte verdier og holdninger som ikke passer inn i Norge, fortsetter Lysbakken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger