Hopp til innhold

Erna Solberg vil bli statsminister igjen

Erna Solberg ønsker gjenvalg som Høyres leder. Også dagens nestledere Henrik Asheim og Tina Bru ønsker å beholde vervene sine.

Erna drar på turne

GJENVALG: Erna Solberg ønsker gjenvalg som Høyre-leder.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Jeg føler meg motivert til både å lede Høyre og til å være med på å utforme politikk som skal gjøre Norge sterkere i årene fremover og gi grunnlag for at vi i 2025 kan vinne valget, sier Erna Solberg til NRK.

I dag varslet Høyre-lederen at hun tar gjenvalg.

– Det er jo alltid opp til partiet å bestemme. Men når jeg sa ja til å stille nå, så måtte jeg også gjøre det klart at jeg kan tenke meg å være Høyres statsministerkandidat i 2025.

På spørsmål om hun nå bidrar til å blokkere et generasjonsskifte i Høyre, svarer hun tydelig nei.

– Jeg har hele tiden sagt at banker de på døren og sier at nå vil de overta så skal jeg være lydhør for det. For jeg vet at jeg ikke skal være proppen på toppen, sier hun.

– Men sånn som det er nå opplever jeg meg i grunnen ikke som noen propp. Jeg opplever meg som en som bidrar til at partiet skaper stort engasjement og ny politikk.

Også nestlederne Henrik Asheim og Tina Bru har gitt valgkomiteen beskjed om at de ønsker gjenvalg.

Jeg har storkost meg det siste året som nestleder og har veldig lyst til å fortsette med det. Derfor har jeg gitt valgkomiteen beskjed om at jeg ønsker gjenvalg, sier 1. nestleder Henrik Asheim i en pressemelding.

Valg på landsmøtet til Høyre

Høyres 2. nestleder Tina Bru, leder Erna Solberg og 1. nestleder Henrik Asheim ønsker alle å stille til gjenvalg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også 2. nestleder Tina Bru ønsker å fortsette i partiledelsen:

To av mine tre år som nestleder i Høyre har vært preget av avstand, karantener og kohorter. Det aller gøyeste med politikken er å møte folk og bedrifter, diskutere utfordringer og løsninger og ha det hyggelig sammen, sier hun, og tilføyer:

Det har jeg lyst til å gjøre mer av sammen med gode Høyre-venner og har derfor gitt valgkomiteen beskjed om at jeg gjerne fortsetter som nestleder hvis partiet ønsker det, sier Bru.

Høyres lengstsittende statsminister

Erna Solberg er Høyres lengstsittende statsminister. Hun er også den som har ledet Høyre lengst.

61-åringen ble partileder i 2004 og var statsminister i to sammenhengende stortingsperioder fra 2013 til 2021.

Regjeringsskifte på Slottsplassen.

Erna Solberg er Høyres lengstsittende statsminister.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Dersom opposisjonen skulle vinne stortingsvalget i 2025 og Solberg på nytt blir statsminister, vil hun etter 582 dager passere både Venstres Gunnar Knudsen og Arbeiderpartiets Jens Stoltenbergs tid som regjeringssjef.

Og forblir hun statsminister i mer enn halve perioden, vil hun også legge Gro Harlem Brundtland og Johan Nygaardsvold bak seg.

Da vil det i så fall bare være Einar Gerhardsen som kan skilte med å ha vært norsk statsminister lenger enn Erna Solberg.

I året som har gått har Solberg fått flere forespørsler om toppverv i utlandet, forteller hun selv til Aftenposten. Likevel har hun altså bestemt seg for å bli værende i Norge.

Landsmøte i mars

Fristen for å stille seg til disposisjon for en ny periode gikk ut i går.

Nå starter valgkomiteens arbeid frem mot landsmøtet den siste helgen i mars. Ettersom Guro Angell Gimse gir seg er det allerede klart at vi må finne en ny leder for Høyres kvinneforum, sier leder av valgkomiteen Harald Furre.

Utover det vil vi lytte til innspill fra hele partiorganisasjonen og gjennomføre en rekke samtaler, for å kartlegge om det eventuelt finnes andre kandidater til noen av de andre posisjonene, tilføyer han.

Hvis alt går som det skal vil valgkomiteen legge frem en innstilling i løpet av februar måned, opplyser Furre.

AKTUELT NÅ