Hopp til innhold

Enka: – Jeg håper sannheten kommer frem

Enka etter den danske mannen som ble utpekt som den skyldige i at 159 personer mistet livet på Scandinavian Star, er glad for at politiet i Norge kan komme til å gjenoppta deler av etterforskningen. Hun håper Erik Mørk Andersens navn blir renvasket.

- Anklagene mot han er bare vås

24 TØFFE ÅR: – Jeg gleder meg til hvis jeg får rett, ikke fordi jeg skal hevne meg eller noe, men jeg har alltid trodd på at det ikke var ham som tente på, sier enka Jette Andersen.

– Det er en god dag, og ikke et øyeblikk for tidlig å komme i gang, fordi når de har så mye materiale, så kan de se selv at det ikke var ham. Alle de indisiene de kom med, det er det verste våset, sier Jette Andersen.

I 24 år har hun levd med anklagene mot sin avdøde ektemann, Erik Mørk Andersen. Fredag anbefalte politimesteren i Oslo at deler av Scandinavian Star-saken burde gjenopptas med begrenset etterforsking etter at en prosjektgruppe fant mange svakheter i politiets etterforskning på 90-tallet.

Blant svakhetene rapporten peker på er at det ikke finnes bevis for at det var Erik Mørk Andersen som var skyld i brannene om bord, men at politiet hadde grunn til å mistenke ham.

Selv hevder enka at hun aldri har tvilt på at Erik var uskyldig.

– Jeg gleder meg til hvis jeg får rett, ikke fordi jeg skal hevne meg eller noe, men jeg har alltid trodd på at det ikke var ham som tente på, sier Jette Andersen.

– Ønsker kun sannheten

Hun begrunner sin sikkerhet med at ektemannen var i godt humør, og gledet seg til å komme hjem da han ringte fredag før tragedien om bord i Scandinavian Star.

– Han kjente ikke skipet en gang. Hvorfor skulle han ha gjort det? spør hun retorisk.

– Hadde han kunnet forsvare seg selv, så hadde jeg kanskje ikke gått så hardt ut, men man kan ikke dømme noen på den måten de har gjort, utdyper Andersen.

– Hva håper du skal komme ut av dette her?

– Sannheten. Kun sannheten.

Prosjektgruppen finner ikke bevismessig grunnlag til å kunne konkludere med at Erik Mørk Andersen "med stor grad av sannsynlighet" er gjerningsmannen, og kan følgelig ikke stille seg bak konklusjonen fra etterforskningen i 1990/1991.

Prosjektrapport. Brannen på Scandinavian Star 2014

– Har gått utover barna

Enka sier det har vært hardt å leve i 24 år med påstanden om at hennes mann var skyld i at 159 menneskeliv gikk tapt.

– Når det har vært noe om Scandinavian Star på fjernsynet, så slår jeg av. Det har hatt store konsekvenser for min sønn. Jeg kunne ikke følge opp barna mine slik en mor bør, sier Jette.

– Det har vært mange som har sagt til meg: «Kan du ikke se at det var ham, han har jo gjort noe liknende før?». Da har jeg svart, ja, han har gjort liknende tidligere, men det har han også sonet sin straff for. Jeg kan ikke tro at han også har gjort dette.

Jan Bøhler

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) krever at regjeringa setter i gang en granskning av myndighetene rolle i Scandinavian Star-ulykka.

Foto: Stortinget
Anders Anundsen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han avventer Riksadvokatens beslutning før han selv avgjøre om han skal åpne for en selvstendig granskning.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Hun legger ikke skjul på at det kan bli aktuelt for henne å kreve erstatning dersom en gjenopptakelse av saken ender med konklusjonen at hennes mann ble urettmessig utpekt som skyldig for mordbrann.

– Det kan være at jeg gjør krav på erstatning på hans vegne, og det blir i så fall ikke småpenger, legger enka til.

Krever at regjeringa også starter granskning

Saken foreldes 7. april neste år. Nå er det opptil riksadvokaten å avgjøre om han skal følge politimesteren i Oslo sitt råd om ny politietterforsking i deler av Scandinavian Star-saken eller ikke.

– Jeg mener at det er svært positivt at politimesteren nå ønsker å gå nærmere inn i disse springende punktene, og så må vi også ta vår del av ansvaret fra myndighetshold, sier Jan Bøhler som er stortingsrepresentant (Ap).

Han sier regjeringa og justisminsiteren også må ta ansvar for å rydde opp i det som ble ble feil fra Stortingets side da datidas politikere ikke fikk riktig informasjon om blant annet eierforhold og mulige økonomiske motiv i Scandinavian Star-tragedien.

– Dette er en nasjonal tragedie av veldig store dimensjoner, og historiens fasit kan ikke være at Stortinget den gangen godtok feil informasjon. Da vil en granskning være naturlig av de delene som ikke har med politiets etterforskning å gjøre, mener Bøhler.

Han ber justisministeren om å sette i gang en granskning av hvorfor så mange punkter i etterforskninga ble oversett, og at all dokumentasjon og fakta som skulle legges fram for politkierne ikke ble skaffet fram.

Avventende minister

I fjor høst sa justisminister Anders Anundsen (Frp) at også han ville avvente politiets rapport før han ville ta stilling til om alle sider rundt brannen skulle granskes på nytt.

– Jeg har merket meg politimesterens anbefaling med interesse, og synes det høres ut som en god vurdering. Men jeg avventer Riksadvokatens beslutning, sier justisministeren til NTB fredag ettermiddag.

Jan Harsem mistet sin gravide kone i «Scandinavian star»-brannen.

Jan Harsem mistet sin gravide kone i «Scandinavian star»-brannen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger