Hopp til innhold

Eks-sjefer blir spesialrådgivere med millionlønn

Tidligere Nav-direktør Joakim Lystad er den siste i en stadig lengre rekke av spesialrådgivere som sitter i departementene og hever millionlønn karrieren ut, selv om de hverken har ledelses- eller personalansvar.

Joakim Lystad

Joakim Lystad, her under høring i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite i november i fjor, gikk av som Nav-direktør tidligere i april.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Da Lystad gikk av som Nav-direktør ble han «overført til stilling som spesialrådgiver i Arbeids- og sosialdepartementet, og skal utføre arbeidsoppgaver etter nærmere avtale». For det får han en lønn på 1,3 million kroner.

Stillingen som spesialrådgiver var et resultat av avtalen som ble inngått da Lystad ble ansatt som Nav-direktør i 2010.

Da ble han lovet at om han måtte gå av ville han få en ny stilling og beholde grunnlønnen fra sjefsstillingen.

77 spesialrådgivere

Lystad ble med avgangen den 77. spesialrådgiveren i de forskjellige departementene.

Spesialrådgiverne er i stor grad tidligere statlige toppsjefer, som har fått med seg lønnen etter at de måtte gå fra stillingen. Til sammen koster de staten 75,4 millioner i lønn, om lag en million hver.

Morten Ruud

Tidligere departementsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, Morten Ruud, tjener 1.400.000 kroner som spesialrådgiver i departementet der han tidligere var den øverste embetsmannen.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Ledere i staten er omfattet av tjenestemannsloven, og kan dermed ikke få sparken på samme måte som ledere ellers i samfunnet. Dermed kan de sette betingelser dersom den politikerne vil skifte dem ut som ledere.

– I samfunnet for øvrig er det slik at ledere med jevne mellomrom må slutte fordi man ikke er fornøyd med jobben. Da er det vanlig at man får lønn i et år eller to, og så må man finne seg ny jobb. I staten er det sånn at alle som har måtte gå samles opp i departementene slik at man får store flokker som spesialrådgivere som man kanskje ikke trenger, er beskrivelsen til Magne Lerø, redaktør for Ukeavisen Ledelse.

Kraftig økning på tre år

Antall spesialrådgivere har økt med 15 prosent på tre år, fra 67 i 2012 til 77 i 2015.

Hvis du er leder på et sånt nivå i staten og trekker deg frivillig, får du beholde lønnen nær sagt livet ut.

Magne Lerø, redaktør for Ukeavisen Ledelse / NRK

Samtidig har lønnsutbetalingene til spesialrådgiverne økt langt med, fra 55 millioner kroner for tre år siden til 75,5 millioner i dag – en økning på 37 prosent.

Anders Folkestad

– Det er prinsipielt problematisk om en har avtaler som ikke er kjent for allmennheten og som ikke blir politisk diskutert, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Foto: NRK

Den som tjener mest av spesialrådgiverne er trolig Andreas Moan i Helse- og omsorgsdepartementet. Han hever 1.430.000 i året og tjente dermed over 200.000 kroner mer enn sin egen minister, Bent Høie.

Unio-leder Anders Folkestad er kritisk til måten staten oppfører seg i forhold til de avgåtte lederne.

– Staten ordner gode avtaler for et opp ledersjikt samtidig som staten for den store hop av ansatte er blant de mest gjerrige og holder igjen på lønn og lønnsvekst, sier Folkestad.

Hverken Joakim Lystad eller noen fra den politiske ledelsen i departementene har ønsket å uttale seg i denne saken.

AKTUELT NÅ