– Vaktene så ikke Breivik flykte fra bombebilen

Sikkerhetsvaktene i regjeringskvartalet avviser på det sterkeste at de kunne stoppet terrorangrepet i Oslo 22. juli.

Anders Behring Breivik på vei fra regjeringskvartalet rett før det smeller

FLYKTET MED VÅPEN: Dette bildet viser Anders behring Breivik i det han er på vei bort fra bilen han plasserte i regjeringskvartalet 22.juli. Minutter etter at bildet ble tatt gikk bomben av. Åtte personer mistet livet i eksplosjonen.

Foto: ABC Nyheter

– At vaktene nærmest var passive i situasjonen vil jeg på det sterkeste tilbakevise. De fulgte sine instrukser. Det føles lite rettferdig at det stilles spørsmål ved hvordan situasjonen ble håndtert, sier sikkerhetsansvarlig i regjeringskvartalet Ole Peder Nordheim til NRK.no

Torsdag publiserte Nettavisen ABC Nyheter et hittil ukjent bilde av Anders Behring Breivik i det han flykter fra bombebilen han parkerte foran Høyblokka om ettermiddagen 22. juli.

Fredag brakte VG ytterligere åtte bilder som dokumenterer bevegelsene til den terrorsiktede 32-åringen i minuttene før eksplosjonen.

Departementenes servicesenter (DSS) sendte fredag ut en pressemelding der de avviser at vaktene kunne ha stoppet terrorangrepet.

– Glad de ikke gikk ut

Ole Peder Nordheim

TILBAKEVISER KRITIKKEN: Sikkerhetssjef i regjeringskvartalet Ole Peder Nordheim.

Ifølge DSS så ikke vaktene Behring Breivik da han flyktet fra bilen.

«Det ble fra sikkerhetsvaktene ikke observert at en bevæpnet mann forlot kjøretøyet og beveget seg i retning av Hammersborg torg. Vaktenes instruks innebærer at dersom bevæpnete personer observeres skal vaktene ikke gripe inn, men varsle politiet», skriver DSS i pressemeldingen.

– De håndterte situasjonen etter sin instruks. Hadde noen sett gjerningsmannen komme ut, og det ikke hadde blitt påvist noe våpen, ville tilgjengelige vakter opplagt ha gått ut og snakket med personen. I dag tror jeg nesten jeg er glad for at ingen konfronterte ham, sier Nordheim.

Han sier videre at vaktene ikke rakk å varsle politiet før bomben gikk av.

– Hva skjedde da bomben gikk av?

– Som for de fleste andre var dette en sjokkartet opplevelse for våre folk. Det var en meget kaotisk situasjon, og folk gjorde stort sett det de var lært opp til. Det første man gjør er å starte livreddende førstehjelp der det er nødvendig, og få oversikt over situasjonen, sier sikkerhetssjefen.

Vet du noe om dette? Kontakt NRKs reportere

Mange kameraer

DSS tilbakeviser på det sterkeste påstander i media om at det fra sikkerhetspersonellets hold ikke ble grepet inn, men bekrefter at personell i sikkerhetstjenesten registrerte at en ukjent varebil hadde parkert foran inngangen til H-blokken.

– Vi har en egen vaktsentral i regjeringskvartalet, og den er tilknyttet et stort antall kameraer. Alle kameraene er ikke til enhver tid oppe på monitorene i vaktsentralen. Varslingen om at en varebil sto utenfor Høyblokka kom fra resepsjonsvakten i bygget ned til vaktsentralen. Der ble det startet forsøk på å spore eier av bilen, og det ble søkt etter en sjåfør, sier Ole Peder Nordheim til NRK.

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet

HER STO BILEN: Trykket fra bomben forårsaket et stort krater utenfor H-blokka.

Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)
– Forsøkte å spore føreren

«Vaktsentralen ble rutinemessig varslet og det ble satt i gang arbeid for å identifisere føreren, via bilnummeret på kjøretøyet. Videre ble det ved hjelp av overvåkingskameraene forsøkt å spore hvor føreren av kjøretøyet befant seg», skriver Servicesenteret i pressemeldingen.

Overvåkningsbildene fra regjeringskvartalet avslører at Anders Behring Breivik holder en pistol i hånden.

Våpenet skal ha vært synlig allerede da Behring Breivik forlot varebilen. Iført sin hjemmelagde politiuniform ser han seg tilbake - trolig for å overvåke bilen han nettopp har plassert foran inngangen til Høyblokka.

Ifølge Ole Peder Nordheim så ingen av vaktene at en bevæpnet person forlot varebilen.

– Vaktsentralen så ikke at noen gikk ut av bilen og beveget seg vekk. Den bevæpnede personen som er sees på bildene ble ikke observert fra sentralen, sier han.

– Så man ham ikke i det hele tatt?

– Nei, slik jeg kjenner dette i dag så man ikke føreren av bilen. Da man satte i gang søket var det ikke noen sjåfør til stede i bilen.

Politiet: – Ønsket ikke publisering

VG viser fredag totalt åtte bilder av Behring Breivik og bombebilen.

Bildene er fra overvåkingskameraene i regjeringskvartalet i tidsrommet fra klokken 15.13.23 til 15.18.33 fredag 22. juli, og viser hvordan 32-åringen kjører bombebilen inn fra Grensen og inn Grubbegata.

Videre dokumenterer overvåkningsbildene hvordan han kjører inn på plassen foran Høyblokka, og hvordan han forlater bilen og beveger seg med raske skritt mot fluktbilen på Hammersborg torg.

Bildene avslører at varebilen sto parkert utenfor Høyblokka i 7 minutter og 48 sekunder før den 950 kilo store bomben gikk av klokken 15.24.18.

Politiet i Oslo reagerer svært sterkt på at bildene er lekket til media.

– Vi synes dette er uheldig. Vi har ikke ønsket at disse bildene skal komme ut i offentligheten nå. Vi vil nå vurdere hva vi skal gjøre med dette, sier pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt til NTB.

Ifølge Grøndahl oppbevares det hemmeligstemplede materialet kun på politihuset i Oslo. I tillegg til politiet har de 156 bistandsadvokatene i saken, og Behring Breiviks forsvarer tilgang til overvåkningsbildene.

Grøndahl ønsker ikke å spekulere i om noen av bistandsadvokatene har lekket bildene til media.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger