Dømt for voldtekt i tingretten, frikjent av jury

Tenåringsguttene forklarte at jenta (15) «sa nei på en flørtende måte». De to guttene ble trodd av juryen i lagmannsretten, som frikjente dem for voldtekt.

Borgarting lagmannsrett

Frikjent: I Oslo tingrett ble de to tenåringsguttene dømt for grov voldtekt. De ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett, men dømt for seksuell omgang med noen under 16 år.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I mai ble en da 16 år gammel gutt dømt til sju års fengsel for to voldtekter i Oslo. Under et ran av en Narvesen-kiosk året før voldtok 16-åringen en 17 år gammel jente som jobbet der. Dette har han erkjent.

I Oslo tingrett ble han også dømt for å ha voldtatt en 15 år gammel jente på et hotell Oslo tre dager senere. En 17 år gammel medtiltalt ble dømt til fem års fengsel for å ha vært med på ranet og den siste voldtekten.

Begge de tiltalte anket dommen. De nekter for å ha voldtatt 15-åringen på hotellet, og mener det var frivillig sex.

Frikjent i lagmannsretten

Nå er de blitt trodd og frikjent av Borgarting lagmannsrett. Juryen svarte nei på spørsmålet om de to kunne straffes for voldtekten, men ja på at de er skyldig i grov seksuell omgang med barn under 16 år.

I dommen fra lagmannsretten står det om jentas forklaring:

«C har forklart at den seksuelle omgangen fant sted fordi hun ble utsatt for trusler og vold og derfor verken orket eller turte å motsette seg guttenes ønske om å ha sex med henne. Guttene har erkjent at C - før den seksuelle omgangen fant sted - gjentatte ganger sa nei til deres spørsmål om de skulle ha sex sammen. De har imidlertid også hevdet at C sa nei på en flørtende måte, og at hun ønsket å ha sex med dem».

Guttene har erkjent at hun, før den seksuelle omgangen fant sted, gjentatte ganger sa nei til deres spørsmål om de skulle ha sex sammen.

Borgarting lagmannsrett

Straffen til de to tenåringene settes nå kraftig ned. Den yngste, som nå er 17 år, dømmes i stedet til fengsel i fire og et halvt år for ranet og voldtekten på Narvesen. To år av dommen gjøres betinget, slik at han bare må sitte to og et halvt år i fengsel hvis han ikke gjør nye lovbrudd.

«Nei på en flørtende måte»

Den eldste, som nå er 18 år, blir dømt til ungdomsstraff, som er en ny straffetype for umyndige som begår forbrytelser.

Bistandsadvokat Kjell T. Dahl

Kjell T. Dahl.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hans forsvarer, Kjell T. Dahl, sier klienten er svært lettet over å bli trodd på at det ikke var voldtekt og for å unngå fengsel.

Det står i dommen at de tiltalte mente fornærmede sa nei på en flørtete måte. Mente din klient det?

– Det eller tilsvarende ble uttalt av begge de tiltalte i saken.

Hva tenker du om det?

– Det er lagt til grunn at hun gjorde det. Jeg tenker at dommen er riktig på det punktet.

Ikke erstatning for voldtekt

Lagmannsretten mener heller ikke 15-åringen har krav på erstatning for å ha blitt voldtatt. I slike spørsmål er beviskravet lavere enn i straffesaken.

Retten har derimot dømt de to tenåringene til å betale jenta en oppreisningserstatning på 90.000 kroner for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig.

– Min klient tar dommen til etterretning, og vi merker oss at det i dommen er presisert at overgrepet bærer sterkt preg av utnyttelse av en sårbar person i en vanskelig situasjon, sier fornærmedes bistandsadvokat Camilla Stranden Hunn.

– Vi håpet på dom etter tiltalen, men er tilfreds med at retten har lagt til grunn at de tiltalte har begått en alvorlig staffbar handling, og at fornærmede er blitt tilkjent oppreisningserstatning for dette lovbruddet, sier hun.

Vibeke Knapstad, som forsvarer den yngste tiltalte, vil ikke kommentere dommen før hun har gått gjennom den med sin klient.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger