Hopp til innhold

– Forbanna over å se dette, sikkerhet har ikke blitt tatt på alvor

Justispolitiker André Oktay Dahl (H) reagerer sterkt når han får se bildet av Anders Behring Breivik som går med våpen i regjeringskvartalet. – Dette er grovt med tanke på hvilken sikkerhet vi har i dette landet, sier Oktay Dahl.

André Oktay Dahl ser bildet av Behring Breivik i regjeringskvartalet

Her ser André Oktay Dahl bildet av gjerningsmannen på en av NRKs mobiler.

Foto: NRK

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl reagerte med stor forferdelse da han første gang fikk se bildet av en væpnet gjerningsmann, fanget opp av overvåkingskameraer i regjeringskvartalet.

Torsdag ble et bilde av gjerningsmannen fra et av overvåkingskameraene i regjeringskvartalet publisert av ABC Nyheter.

Les mer: Her flykter Breivik fra bombebilen

Bildet viser Anders Behring Breivik med blikket vendt bakover, og med en synlig pistol i høyre hånd, flyktende fra bombebilen i regjeringskvartalet i Oslo sentrum.

Dahl rykket til, og måtte selv undersøke bildet nøye før han var sikker på hva han skulle si.

– Holder ikke

– Jeg blir ganske matt og egentlig litt forbanna over å se dette. Det viser jo at sikkerheten rundt regjeringskvartalet over flere år virkelig ikke er blitt tatt på alvor, sier Dahl til NRK like etter å ha sett bildet for første gang.

Høyres nestleder av justiskomiteen er klar på at bildet viser et sikkerhetsopplegg som ikke er godt nok.

– Min første reaksjon er at dette ikke holder, det holder rett og slett ikke, sier André Oktay Dahl.

Anders Behring Breivik på vei fra regjeringskvartalet rett før det smeller

SYNLIG VÅPEN: Anders Behring Breivik forlater regjeringskvartalet like før bomben smeller 22. juli. I hånden har han et våpen.

Foto: ABC Nyheter

Han mener at bildet og forholdene rundt sikkerhetsopplegget i regjeringskvartalet nå må bli et sentralt tema for 22. juli-kommisjonen.

– Jeg vet ikke om jeg har et passende ord som dekker det jeg tenker, men dette er jo grovt i forhold til hvilken sikkerhet vi har i dette landet. Dette må være et rimelig sentralt punkt for 22. juli-kommisjonen å komme til bunns i, sier Dahl til NRK.

– Ikke betryggende at han kunne gå rundt med våpen der

Dahl mener alle politikere nå må skjerpe seg og tenke mer på hvilken beredskap som faktisk finnes.

– Dette er ikke spesielt betryggende i forhold til hvor han kunne gå rundt med dette våpenet, sier den justispolitiske talsmannen til Høyre.

– Hva er det du reagerer på?

– Hvis man kan løpe rundt med våpen i regjeringskvartalet så tror jeg kanskje at svaret er ganske åpenbart, sier han til NRK.

Dahl vil ikke skylde på noen for at det tok så langt tid å stenge Grubbegata, men han er klar på at det ikke skal være slik at noen kan gå fritt med våpen så tett på Norges maktsentrum.

– At det skal gå an er nok noe de færreste nordmenn kan skjønne, og vi som politikere uansett parti har et ansvar for at dette aldri skal kunne skje igjen. Det er oss politikere som skal sørge for at folk i denne byen skal være trygge. Kommisjonen må komme til bunns i dette, men vi må nå alle sammen ta innover oss at dette ikke har holdt mål, sier Dahl.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ