Hopp til innhold

Bistandstopp innrømmer milliongambling på nett

Loai Deeb sier han har brukt mellom 2 og 3 millioner kroner på pengespill på internett, men han avviser at pengene kom fra menneskerettighetsorganisasjonen han ledet.

Kjell Brygfjeld og Loai Deeb

Stavangermannen Loai Deeb (t.h.) ledet den omstridte menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD). Nå er han tiltalt for underslag, hvitvasking, dokumentforfalskning, menneskesmugling og brudd på tolloven.

Foto: Christine Svendsen / NRK

STAVANGER TINGRETT (NRK): Mandag begynte straffesaken mot Loai Deeb i Stavanger tingrett. Norskpalestineren er blant annet tiltalt for å ha underslått over 10 millioner kroner fra sin egen menneskerettighetsorganisasjon, GNRD. Politiet mener pengene gikk til gambling på internett.

Loai Deeb erklærte seg ikke skyldig på alle tiltalepunkter da retten ble satt mandag formiddag. På spørsmål fra tingrettsdommer Arild Dommersnes innrømte likevel Deeb at han i løpet av en periode på tre år hadde spilt på nettet for rundt to til tre millioner kroner.

– Da brukte jeg min private konto og ikke GNRDs konto, sa Deeb i retten.

Joakim Ziesler Berge, Økokrim

Aktor Joakim Ziesler Berge mener å kunne bevise at Loai Deeb underslo over 10 millioner kroner fra GNRD og brukte dem på gambling.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Men Økokrim mener å kunne bevise at Loai Deeb spilte med organisasjonens penger. De mener gamblingen ble skjult gjennom en fiktiv avtale med en organisasjon i Afrika. Avtalen skulle sørge for vann til flyktningleirer i blant annet Tsjad og Kongo.

I retten la aktor frem en regnskapsrapport fra Loai Deebs organisasjon, GNRD. Rapporten viste en lang rekke utbetalinger til vannprosjektet. Ifølge aktor Joakim Ziesler Berge gikk imidlertid alle pengene til spillselskaper som Betsson og Nordic Bets.

– Økokrim har fabrikkert bevis

I et intervju med NRK lanserer Loai Deeb en teori om at GNRDs konto kan ha blitt hacket av en etterretningstjeneste.

Loai Deeb i Stavanger tingrett

Loai Deeb gikk hardt ut mot Økokrim i sin forklaring i Stavanger tingrett i dag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Kanskje kontoen til GNRD var hacket. Vi kan bevise at både organisasjonen og jeg personlig ble hacket, sier den tidligere presidenten for GNRD til NRK.

Spillselskapet Loai Deeb har spilt med, har lagret IP-adressene til enhetene som ble brukt til spilling.

– Jeg har bevis som bekrefter at jeg ikke var tilstede eller har spilt fra alle stedene som er lagret. Jeg har 40 eksempler på dette, sa Deeb i sin forklaring til retten.

Som NRK fortalte i dag, gikk norskpalestinske Loai Deeb fra å leve av småjobber til å bli en av de aller best lønnende bistandstoppene i Norge. Det tidligere avisbudet var president for organisasjonen GNRD, som hadde hovedkontor i Stavanger. Fra 2013 til 2015 hadde organisasjonen en eventyrlig vekst. Ved hjelp av pengeoverføringen fra De forente arabiske emirater fikk GNRD 140 ansatte og kontorer i sju land.

Nå er organisasjonen konkurs. I tillegg til underslag og hvitvasking er Deeb tiltalt for disse punktene:

  • for menneskesmugling ved å ha hjulpet en iransk mann til å få opphold i Norge ved å gi han en fiktiv jobb i GNRD
  • for falsk forklaring i forbindelse med iranerens arbeidsforhold i Norge
  • for å ha forfalsket en sponsorkontrakt, en avtale, en regnskapsrapport til FN og en reisebekreftelse
  • for brudd på tolloven ved å innføre gull og smykker for rundt 800.000 kroner uten å fortolle dem

I sin forklaring gikk Loai Deeb hardt ut mot bevisene til Økokrim.

– Jeg anser alle bevisene som fabrikkert og ting de har funnet på selv, sa Deeb.

Det er satt av to uker til saken.

AKTUELT NÅ