Hopp til innhold

- Loven har slått i hjel et folkehelseproblem

Flere klinikker som behandler spilleavhengige melder om en halvering av henvendelser etter spilleautomater ble forbudt.

Spilleautomat
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / NRK

- Det er knapt noe vaksinasjonsprogram som har utryddet et helseproblem på samme måte som automatforbudet. Det har helbredet spilleavhengighet, sier Trond Aspeland i hjelpelinjen.

Aspeland er daglig leder i hjelpelinjen for spillavhengige, og merker at forbudet virker. I underkant av femti prosent færre spilleavhengige ringte for å få hjelp etter at automatene ble fjerna.

- Fra en dag til den andre så vi hvilken effekt automatforbudet hadde. Samtaler om aktivt spill gikk over til samtaler om hvordan de avhengige kunne bearbeide de økonomiske og sosiale konsekvensene som spillinga hadde fått, sier Aspeland.

- Riktig avgjørelse

1. juli 2007 innførte kultur- og kirkeminister Trond Giske verdens strengeste regler for automatspilling. Etter at automatene ble borte har omsetninga på pengespill sunket fra 38 milliarder i 2006 til 27 milliarder året etter.

Trond Giske

Fornøyd: - Å innføre automatforbudet var en riktig avgjørelse, sier kulturminister Trond Giske.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Det er veldig gledelig at spilleavhengigheten har gått ned. Spilleautomatene skapte store sosiale problemer både for enkeltpersoner og familier. Forbudet var en viktig og riktig avgjørelse, sier Giske.

Nettpoker

Blå Kors har et behandlingstilbud for spilleavhengige flere steder i landet, men behandler ikke like mange spilleavhengige etter forbudet.

- Vi har sett en betydelig nedgang i henvisninger, sier Arvid Strand, fagsjef og psykolog ved Blå Kors i Oslo.

- Mens vi før fikk omtrent fem henvisninger i uka, får vi nå ingen, eller kanskje en eller to, sier Strand.

Om automatforbudet har ført til at færre spiller på automater, tror Strand at mange av de som tidligere brukte pengene sine på automater, nå bruker pengene på nettpoker.

- Vanskelig å kontrollere

Ifølge Trond Giske er det vanskeligere å kontrollere nettspillene.

- Problemet med nettspillene er at de ligger på servere i utlandet, og dermed er vanskeligere for oss å kontrollere. Flere andre land har innført restriksjoner på pengeoverføringer fra eget land til utenlandske spillselskap, og vi ser på muligheten for å gjøre det samme i Norge, sier Giske.

AKTUELT NÅ