NRK Meny
Normal

Ubaydullah Hussain på Facebook: – En reaksjon er ytterst nødvendig

Kort tid før et fengslingsmøte der tre nordmenn er siktet for terrorplaner, har flere norske islamister ytret seg på sosiale medier. De advarer mot å snakke høyt om reiser til Syria og krever en reaksjon på arrestasjonene.

Ubaydullah Hussain og Facebookmeldingen han la ut. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix/Skjermdum

KREVER REAKSJONER: Ubaydullah Hussain sier til NRK at Facebook-innlegget ikke er ment som en trussel. Han har tidligere blitt dømt for trusler. Han slapp fengselsstraff, men påtalemyndigheten anket. Ankesaken kommer opp i lagmannsretten i november.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix/Skjermdum

Klokken 13.00 onsdag fremstilles tre menn i 20-årene med opprinnelse fra Somalia og det tidligere Jugoslavia for varetektsfengsling. De er mistenkt for terrorplanlegging og for å ha deltatt eller støttet terrororganisasjonen ISTIL i Syria.

Dette skaper reaksjoner i det islamistiske miljøet. Tidligere leder i den islamistiske gruppen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain skriver på Facebook onsdag morgen at en «reaksjon er ytterst nødvendig».

Overfor NRK hevder Hussain at meldingen ikke kan leses som en direkte trussel.

– Skjønner du at det kan leses eller oppfattes som en trussel?

– Nei! Kun at vi vil vurdere om vi kommer med en offentlig uttalelse, demo eller lignende. Utover dette, ingen kommentar, sier Hussain til NRK i en epost.

Advarer mot å snakke om Syria

Faksimile Profetens Ummah
Foto: Faksimile

På sin lukkede Facebook-gruppe advarer Profetens Ummah sine medlemmer mot å snakke om hva de skal i Syria og anbefaler å bruke krypterte sider.

«Da vet vi at man må være forsiktig med å snakke om man skal til Syria», skrev et gruppemedlem i går morges etter arrestasjonene.

Vedkommende lenker til en VG-artikkel om de tre som ble pågrepet den væpnede aksjonen av PST. Arrestasjonene skjedde i Oslo og Bærum.

«Husk at man må bruke krypterte chatter. Uansett hva dere mener om ISIS, pass på hva dere sier», står det videre i innlegget.

NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med mannen som skrev innlegget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hussain
Foto: Faksimile

– De vil ikke bli hindret i å reise

– De advarer mot å snakke om reisene til Syria for å unngå å komme i PSTs søkelys, for å unngå å bli hindret i å reise. Dette viser en type besluttsomhet innad i deler av dette miljøet som det var grunn til å forvente at er der, sier Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, til NRK.

Lars Gule

Førsteamanuensis Lars Gule.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Gule forsker på islam og ekstremisme og sier gruppen frykter at eventuelle informanter sprer opplysninger videre og utenfor milljøet. Og de frykter infiltrasjon.

– Men noen vil ikke la seg skremme av mulig arrestasjon i Norge, de er oppsatt på å reise fordi de mener dette er det riktige å gjøre, sier Gule.

– Nok en nordmann drept i Syria

Dagbladet meldte tirsdag at minst én nordmann er drept i Syria for få dager siden. Men hverken UD eller PST kan avkrefte eller bekrefte opplysningene.

Gule er ikke overrasket over at nok en nordmann trolig er drept i Syria.

– Det er ikke overraskende. De nordmennene som har dratt dit er med i en gruppe som ikke bare har slåss mot regimet, men også mot andre opposisjonsgrupper. Sjansene for å bli drept i kamp når man slutter seg til ISIL er nok større enn for den gjennomsnittlige opposisjonssoldaten i Syria, sier Gule.

Ifølge PST hadde rundt 40 og 50 personer reist fra Norge til Syria per november i fjor, men tallet er trolig høyere. Etter det NRK kjenner til skal mellom 5 og 10 nordmenn være drept i Syria.

PST har flere ganger de siste årene uttrykt bekymring over at personer har reist til Syria for å delta i kamphandlinger.

– Hvorfor ønsker flere og flere å reise til Syria?

– De vil gjøre sin plikt som muslimer utifra den islam-forståelsen de har. Den islam-forståelsen er ganske spesiell og særdeles ekstrem. I stor grad er det lett å se at motivet i større grad er politisk-idiologisk, enn religiøst. Her blir islam brukt som en ideologi som kan forklare og legitimere et ungdommelig opprør mot en forferdelig borgerkrig i Syria, sier Gule.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger