Hopp til innhold

«Jo da, hun vil bli savnet»

Eva Haddeland bodde på Torshov i 88 år. De siste årene alene og med mål om ikke å være noen til bry. Ingen forventet at hun skulle få nekrolog i Aftenposten. Men det fikk hun.

En nekrolog over en ensom 88 år gammel dame har i helgen blitt lest av veldig mange etter at den ble spredt gjennom sosiale medier. Nekrologen over fru Haddeland ble skrevet av en tidligere nabo, Alexander Gjersøe.

VIDEO: Alexander Gjersøe skrev nekrolog om fru Haddeland.

For i dag er det mange som vet hvem fru Haddeland er, nettopp på grunn av nekrologen i Aftenposten skrevet av tidligere nabo Alexander Gjersøe.

Les nekrologen nederst i saken.

– Hun ville egentlig ikke ha så mye hjelp, for hun ville klare seg selv. Hun var en stolt og spesiell dame, men etter hvert som vi ble kjent, så besøkte jeg henne flere ganger i uken, sier Gjersøe.

Selv kom han i kontakt med naboen fordi han var interessert i hvem som hadde bodd i leiligheten han hadde i første etasje.

Einar Rose, WC i oppgangen og å telle til tre

Eva Haddeland

Eva Haddeland hjemme på Torshov.

Foto: Alexander Gjersøe / Privat

Det viste seg svaret var naboen i etasjen over. Hun hadde bodd i leiligheten da gården ble bygget. Siden flyttet hun, moren, faren og fem søsken én etasje opp.

Og da isen først var brutt, kom resten av historiene.

Om tiden da mannen levde og de hadde både Semmern, Krigsseiler'n og de andre på fest i stua, om hvordan utelivskongen Einar Rose startet restaurant over veien og gården måtte holde døren låst på grunn av at arbeidsfolka brukte oppgangen som WC, og hvordan mannen Ingar ba henne telle til ti når hun ble opprørt, men at hun sjelden kom lenger enn til tre før det eksploderte.

– Hvorfor valgte du, en nabo, å skrive nekrologen hennes?

– En nekrolog blir gjerne stående som et minnesmerke over et menneske som har levd et langt liv, så likte jeg tanken på at det var litt utenkelig at hun skulle få en nekrolog. Det er jo stort sett folk med stor omgangskrets eller folk som har gjort en bragd som får nekrologer. Jeg synes det var en fin tanke at hun skulle få formidlet sitt liv, sier Gjersøe.

Eva Haddelands kjøkken

Her tilbrakte Eva Haddeland mange av sine 10 siste år på Torshov.

Foto: Alexander Gjersøe / Privat

Nekrologen han skrev ble fort delt på sosiale medier som Twitter og Facebook. Og flere har tatt kontakt med Gjersøe for å fortelle at de har satt pris på det han har skrevet.

Les nekrologen nederst i saken.

På Twitter skriver blant annet @HanneBraten: «Dette varmer et Oslo-hjerte» og @JanneRee: «Sterkt og vakkert».

Gjersøe selv tror han vet hva fru Haddeland selv hadde ment om viraken.

– Jeg har tenkt litt på hva hun hadde tenkt, for hun var en dame som likte å trekke seg litt tilbake. Men konklusjonen må bli at hun nok hadde blitt skikkelig forbanna, så hadde hun telt til tre før hun hadde eksplodert, så hadde hun ikke vært langsint. Slik var hun, sier Gjersøe.

Valgte ensomheten

Haddeland valgte nemlig selv å være alene.

– Hun var nok ganske ensom de siste årene jeg kjente henne, og det er nok litt sammensatt. Hun hadde ikke barn, barnebarn eller oldebarn, og så var det også en selvvalgt tilværelse.

– Hun var en meget spesiell dame, men hun trivdes nok godt med tilværelsen oppe i leiligheten sin, sier Gjærsøe.

NRK har snakket med niesen til fru Haddeland. Hun bekrefter det Gjersøe sier. Søsteren til fru Haddeland forsøkte ofte å ringe henne, og familien forsøkte å være der for henne.

Men fru Haddeland valgte det tilbaketrukne livet.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Eva Haddeland

Eva Haddeland valgte et tilbaketrukket liv.

Foto: Alexander Gjersøe / Privat

Dette er nekrologen over Eva Haddeland

Eva Haddeland har forlatt Torshov etter 88 år.

En trapp opp fra de 35 kvadratmeterne der Eva vokste opp med mor, far og fem søsken, i leiligheten de overtok fra skihopperen, som var så talentfull at han ble invitert til fornemme selskaper, fikk fri tilgang på alkohol, drakk, fikk tæring og døde.

I leiligheten hvor de smakte sin første tomat på deling, stjålet fra gartneriet over veien, der Einar Rose senere åpnet uteservering, og døren til gården måtte utstyres med lås, da oppgangen plutselig ble WC for øltørste arbeidere med gifteringen i jakkelommen.

I leiligheten faren sluttet å komme hjem til, og hvor moren som arbeidet på fabrikk, satt igjen alene med forsørgeransvaret.

I leiligheten som Eva siden arvet og delte med den livsglade ektemannen Ingar, som av kollegene på havna bare gikk under navnet Piggsvinet på grunn av sveisen.

I leiligheten med utsikt over mot Andersen som drev kolonial, de som en dag banket på døra og spurte om de kunne få overta yngstebroren Oskar, da de selv var barnløse, men velstående.

I leiligheten der Ingar ba henne telle til ti, men hvor hun aldri kom lenger enn til tre. Hvor de inviterte Semmern, Krigsseiler’n og alle de andre til fest i stua.

I leiligheten der ensomheten flyttet inn da Ingar gikk bort, og hun broderte mer enn 100 duker, og fikk kabalen til å gå opp tusenvis av ganger. Hvor hun satt alene og helst ville være til minst mulig bryderi, men der en lyspære ville det annerledes og hun måtte be meg om hjelp til å skifte den.

I leiligheten der jeg fortsatte å besøke henne, hvor hun serverte triste så vel som morsomme fortellinger som ikke har funnet veien til noen historiebok, og som nå viskes vekk fra bydelens hukommelse.

I denne leiligheten sovnet fru Haddeland inn 2. januar.

Jo da, hun vil bli savnet.

Alexander Gjersøe

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger