– Venstre burde stilt miljøkrav før de valgte side

MDG-leder Rasmus Hansson mener Venstre burde forankret kravene om utslippskutt før de valgte å samarbeide med de borgerlige partiene.

Rasmus Hansson legger fram De Grønnes alternative statsbudsjett §'Grønne muligheter: Det gode livet etter olja».

BLOKKUAVHENGIG: Rasmus Hansson sier han føler seg tryggere på valget om å være blokkuavhengig etter høstens budsjettforhandlinger.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I går ettermiddag ble det klart at Venstre trekker seg fra budsjettforhandlingene etter at de ikke klarte å få gjennomslag for sine klimakrav.

Kristelig Folkeparti er fortsatt i tenkeboksen, og vil trolig bestemme seg i løpet av dagen.

– Gitt deres historie som et miljøparti, tror jeg de er enige med oss. Men den beslutningen er opp til dem å ta, sier stortingsrepresentant for Venstre Sveinung Rotevatn til NRK.

– Vil fortsatt ha borgerlig enighet

I Politisk Kvarter på NRK P2 i morges ble Rotevatn utfordret på hvorfor de i de tre siste statsbudsjettene har skrevet under uten å kreve like betydelige kutt i utslippene som de gjorde i år.

– Man er nødt til å da det steg for steg. Vi har fått gjennomslag for mange viktige Venstre-saker. Blant annet har vi tatt igjen vedlikeholdsetterslepet på jernbane. Nå var vi der at vi var nødt til å sette inn hovedinnsatsen mot klimagassutslippene og særlig innenfor transport, sier Rotevatn.

Slik ble det ikke. Venstre har tatt steget ut av forhandlingene.

– Men Venstre er fortsatt opptatt av at vi skal få til en enighet på borgerlig side, men da er vi avhengig av at regjeringen er villige til å flytte på seg og ta konsekvensene av de faglige rådene de selv har fått for å senke klimagassutslippene.

– Still krav først

Miljøpartiet De Grønnes leder Rasmus Hansson sier bruddet illustrerer hvor tøft det er å drive miljøpolitikk i Norge.

– Vi har to store partier som er lite interessert i et grønt skifte. Derfor har vi respekt for at Venstre prøver på et vis, sier Hansson.

Men han mener situasjonen viser hvor viktig det er å stå som uavhengig av de store politiske blokkene.

– Man må ikke først melde seg på en blokk så Høyre eller Arbeiderpartiet har deg i lomma og så først etterpå stille krav, sier Hansson.

– Hvis man i sin strategi utelukker å sette det ene av de to under press, så gjør man det fryktelig lett for det andre. Nå er det kjempelett for Arbeiderpartiet å løpe rundt og påstå at de er et veldig grønt parti fordi de ikke blir satt under press, sier Hansson.

Han etterlyser at de grønne partiene finner sammen som de gjorde i kampen mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og stiller felles miljøkrav til Høyre og Arbeiderpartiet.

Rotevatn sier det er rart at Hansson har behov for å kritisere strategien deres,

– Vi stilte tydelige miljøkrav da vi forhandlet Nydalen-avtalen og fikk med regjeringa på å kutte 40 prosent innen 2030, sier Rotevatn som avviser at det er aktuelt å støtte Arbeiderpartiets budsjettforslag.

– De har lagt fram som alternativt budsjett er svært svakt på klimaområde.

– Men er Aps budsjett dårligere enn tilbudet fra Regjeringen?

– Det vil jeg ikke kommentere. Det tilbudet vi fikk var ikke godt nok for oss. Og Arbeiderpartiet er ikke målestokken her. Med deres budsjett kommer vi ikke i mål.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger