Hopp til innhold

– Sykehuskrig med blanke våpen

Det er isfront og full sykehusstrid mellom Molde og Kristiansund etter NRKs avsløringer om fremtiden til sykehusene i området.

Video - Sykehuskrig med blanke våpen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Tidligere ordfører for Arbeiderpartiet i Kristiansund, Harald Stokke (t.v.) og nåværende Ap- ordfører Per Kristian Øyen, mener det har vært en god demokratisk prosess i sykehussaken.

Det har vært sterke reaksjoner i Molde etter at NRK i går viste frem et oppsiktsvekkende internt notat fra Helse Midt-Norge: Her legger politisk ledelse i Helsedepartementet føringer for hvor det nye sykehuset i Møre og Romsdal skal ligge.

Knut Ivar Egseth, tillitsvalgt i Fagforbundet, Helse Nordmøre og Romsdal

– Stemningen er fortvilt, men det er en enorm kamplyst, sier Knut Ivar Egseth, tillitsvalgt i Fagforbundet, Helse Nordmøre og Romsdal.

Foto: NRK

Kristiansunderne frykter for sitt sykehus, nå som nabobyen og rivalene i Molde har fått ny giv i kampen for nytt sykehus.

I dag var det helt fullt på et allmøte ved Molde sykehus.

– Vi har blitt lurt. Statsministeren har ikke tenkt å bygge noe sykehus her, sier Knut Ivar Egseth, tillitsvalgt i Fagforbundet i Helse Nordmøre og Romsdal, til forsamlingen.

(Saken fortsetter under bildet)

Fullt auditorium i Molde

Auditoriet var helt fullt under allmøtet ved Molde sykehus tirsdag.

Foto: NRK

– Fortvilt stemning

– Stemningen er fortvilt, men det er en enorm kamplyst, forteller Egseth til NRK.

Fullt på gangen under allmøte i Molde

Så mange ønsket å høre de tillitsvalgte snakke etter avsløringene, at flere måtte stå på gangen.

Foto: NRK

I februar kom statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) med et helt nytt signal under et møte med Helse Midt-Norge:

«Når det gjaldt plassering av eventuelt nytt sykehus, var det for statssekretæren viktig at man fant en tomt som var så nært Kristiansund at det ville bli akseptert av de politiske myndighetene der», står det i notatet.

– Godt demokrati

Men det som kalles «skittent spill» i Molde, kalles «godt demokrati» av Arbeiderpartitoppene i Kristiansund.

– Det viser seg at det som nå har skjedd, det er det som er demokrati. Demokrati er det når det utøves av de vi har valgt til å drive politikk. Det er departementer, regjering og storting, fastslår Harald Stokke, tidligere Ap-ordfører i Kristiansund.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Nåværende og tidligere Ap-ordførere i Kristiansand om sykehussaken

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Harald Stokke (t.v.), tidligere Ap-ordfører i Kristiansund, mener direktøren og styrelederen i Helse Midt-Norge er skurkene i saken.

De er kritiske til Helse Midt-Norge, som vil legge ned flere funksjoner ved sykehuset i Kristiansund. I tillegg frykter de at et nytt sykehus i Molde betyr kroken på døra for deres sykehus.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen

Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) kom med et nytt signal i sukehussaken under et møte med Helse Midt-Norge i februar 2010.

Foto: NRK

– Jeg kaller det krig, og det står jeg for. Dette er en sykehuskrig med på langt nær blanke våpen. Nå føres det en krig som er utrolig skitten, sier Per Kristian Øyen, nåværende Ap-ordfører i byen.

– Notatet er riktig

Helsedepartementet står fast på at det ikke er bestemt hvor det nye sykehust skal ligge.

Kolbjørn Almlid, styreleder i Helse Midt-Norge, skrev notatet med innholdet det nå har kommet reaksjoner på, etter møtet med Roger Ingerigtsen.

Han fastholder at innholdet er riktig.

– Jeg vedstår meg det som er skrevet der. Dette gir et riktig bilde av det som skjedde, sier Almlid til NRK.

– Men et internt minnedokument som skal brukes av meg i prosessen som pågår for å huske hva som skjedde, burde ha vært på det nivået, mener han.

Kolbjørn Almlid

Kolbjørn Almlid, styreleder i Helse Midt-Norge, skrev notatet NRK presenterte mandag.

Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ