NRK Meny
Normal

Snart kan du jobbe hver søndag i et halvt år

Blir regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vedtatt, kan arbeidstakere i ytterste konsekvens måtte jobbe 26 søndager på rad. Det mener fagforeningen UNIO.

Debatt om arbeidsmiljøloven

UNIO-leder Anders Folkestad møtte Høyres Arve Kambe til debatt i Politisk kvarter. Programleder Håvard Grønli.

– Par hvor begge jobber turnus vil nesten aldri få søndagen som fellesdag, hevder UNIO-leder Anders Folkestad.

Han er en av mange som har reagert kraftig på regjeringens nye forslag til Arbeidsmiljølov, som blant annet foreslår lengre arbeidsdager, mer overtid og altså at en kan jobbe flere søndager på rad.

– Vi går fra en situasjon i dag hvor det i prinsippet er forbudt med søndagsarbeid mot visse vilkår, men nå vil regjeringa at søndagsarbeid skal være normalt. Det vil ramme de som går i turnus ekstra sterkt fordi de nå kan risikere å jobbe så mange søndager i strekk, sier Folkestad.

– Det gir mer fleksibilitet

Men at søndagen blir som en normal arbeidsdag, går ikke Arve Kambe (H), leder av Arbeidskomiteen på Stortinget, med på. I dag møtte han Folkestad til debatt i Politisk kvarter (se video øverst i artikkelen).

– Grensen for hvor mange søndager i løpet av et år du kan jobbe, den ligger fast. Vi endrer gjennomsnittsberegningen sånn at du kan jobbe flere søndager og helger på rad, sier Kambe som mener forslaget til lovendring vil komme de som ønsker å jobbe færre søndager til gode.

Arve Kambe på kontoret sitt på Stortinget

Arve Kambe (H), leder av Arbeids- og sosialkomiteen.

Foto: Håvard G. Kambe

– For dem som ønsker å jobbe søndager, har dagens lovverk begrensninger som gjør at de som ikke ønsker å jobbe søndager i stedet må jobbe mer. Det synes vi er rigid og lite familievennlig. Loven er med på å gi større fleksibilitet, argumenterer Kambe.

Men han møter liten forståelse fra UNIO-lederen.

– Når totalmengden søndager er den samme, kan det vel være arbeidstakere som er interessert i den fleksibiliteten?

– Da burde de (regjeringen) i alle fall sette noen grenser for antall søndager på rad, svarer Folkestad.

– Selv om jeg ikke tror 26 søndager på rad vil bli normal praksis bør vi kke ha en lov som åpner for det.

Vurderer å gå ned i stilling

Ryan Dacuycuy er en av dem som er bekymret for regjeringens foreslåtte lovendring. Han og kona har begge full jobb i hjemmesykepleien med vakt hver tredje søndag.

– Jeg må innrømme at jeg synes det er stressende. Særlig når jeg har et barn, når man jobber i hundreprosent stilling og jobber i turnus.

Ryan DaKuiKui og datteren Bianca (2 år)

Ryan Dacuycuy og datteren Bianca (2 år).

Foto: Katrin Hellesnes / NRK

De skulle gjerne hatt en frihelg sammen litt oftere enn nå.

– I vår tradisjon pleier vi å gå i kirken med hele familien, spise middag sammen ute og besøke venner, sier han.

Det viktigste for Ryan er å få familielivet til å gå opp. Med flere søndagsvakter ville det blitt umulig. Dersom lovforslaget blir en realitet vurderer han om han må bytte jobb.

– Hvis det blir aktuelt kan vi kanskje finne en annen jobb, for eksempel på et legekontor hvor vi bare jobber kontortid. Eller at jeg eller kona må redusere stillingen.

KrF i tenkeboksen

Om regjeringens nye lovforslag vil gjøre at Ryan og kona får færre eller flere søndagsvakter, er det veldig delte meninger om. I går gikk høringsfristen for forslaget ut, og snart skal Stortinget behandle saken. Der møter regjeringen som ventet stor motstand fra en samlet venstreside, men får mest sannsynlig støtte for mange av forslagene fra støttepartiet Venstre. KrF har ennå ikke bestemt seg.

– Dette er nok en av de sakene som kommer til å prege høsten. Der har vi ikke tatt endelig stilling og det er nok den saken vi i KrF kommer til å bruke mest tid på, har KrF-leder Knut Arild Hareide tidligere uttalt til NRK.

– Behov for endringer

Direktør for arbeidspolitikk i NHO, Svein Oppegaard, kommenterer forslaget slik:

– Vi har verdens dyreste arbeidskraft, og denne må vi ta i bruk på en bedre måte. Både arbeidsgivere og arbeidstakere etterspør mer fleksibilitet enn i dagens lovverk, sier Oppegaard.

Han mener behovet for å gjøre en modernisering av arbeidstidsordningene er tilstede.

– Jobb 26 søndager på rad er et teoretisk eksempel, og jeg tror heller ikke det blir aktuelt, sier Oppegaard.

Store deler av arbeids- og næringslivet arbeider allerede på helligdager.

– Jeg tror ikke det blir mer av det, men med denne ordningen blir det enklere å finne tidspunkter sammen med arbeidstaker når det blir lettere å jobbe, sier Oppegaard.

Han mener det er viktig å huske på at ingenting er endret.

– Hovedregelen er fortsatt fri annenhver helg, men ved en arbeidstidsordning med gjennomsnittsberegning så kan man avtale seg frem til andre ordninger, sier Svein Oppegaard.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger