Hopp til innhold

Flere småbarnsfedre på Stortinget dropper politikken

Likestillingsombudet hyller politiker-fedrene som forbilder.

Kombo politikere

Disse politkerene lar familien gå foran politikken. Fra venstre Tord Lien (Frp), Gorm Kjernli (Ap) og Erling Sande (Sp).

Foto: NTB Scanpix

– Når min datter begynner på skolen neste år blir det enda viktigere at vi er to foreldre hjemme, og vi har da konkludert med at det er på tide å finne seg jobb i Trondheim, sier Tord Lien (36) i Frp.

Han har sittet på Stortinget for Sør-Trøndelag siden 2005, og har to døtre på ett og fem år. Karrieren til Lien blir lagt på is en stund framover.

– Så får vi se om ting endrer seg når barna blir konfirmert, sier Lien.

– Det er klart når man ukependler og er borte i flere uker i strekk, får man sett mindre til ungene og det blir mer arbeid for den som er hjemme, sier Erling Sande (33) i Sp. Han sitter på Stortinget for Sogn og Fjordane, og har en sønn på to måneder og en sønn på to år.

I tillegg har Arbeiderpartipolitiker Thomas Breen (39) fra Hedmark sagt nei til gjenvalg til Stortinget. Han venter barn i september, og har to tenåringer fra tidligere ekteskap

Breen, Lien og Sande er tre av flere mannlige politikere som nå lar familien gå foran stortingsplass.

– De er forbilder

Elisabeth Lier Haugseth

Nestleder hos likestillingsombudet Elisabeth Lier Haugseth.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

– De fungerer som forbilder når det gjelder å ta vare på familie og barn, sier nestleder hos likestillingsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

– Det viser at fordelingen av omsorg for familie og barn har blitt jevnere mellom menn og kvinner, og det er jo bra tenker jeg at mannlige politikere også ønsker å ta ansvar, sier hun.

Sande og Lien er ikke de eneste. Gorm Kjernli (30) i Ap vil ikke bli gjenvalgt til Stortinget, og Frps nye stjerne Ketil Solvik-Olsen har heller ikke bestemt seg for om han vil fortsette i topppolitikken.

– Kvinnene tar mest deltid

Dette hadde ikke skjedd for en generasjon siden, mener Haugseth.

– Det kan nok tenke seg at de hadde valgt ganske annerledes for noen år siden. I dag er det fortsatt flest kvinner som prioriterer familielivet og velger å bli hjemme. Det er kvinnene som tar mest deltid, men det er gledelig å se at mennene også tar ansvar, sier Haugseth.

– Samtidig er det viktig at de ikke føler seg nødt til, verken kvinner eller menn, å prioritere bort arbeidslivet. Og løsningen ligger ikke hos den enkelte, løsningen ligger hos arbeidsgiveren og de politiske partiene. Det er de som sitter med løsningen tilrettelegge arbeidslivet og politisk aktivitet slik at det er mulig å kombinere, sier Haugseth.

AKTUELT NÅ