NRK Meny
Normal

– Norge bruker for lang tid

Flyktninghjelpen har bedt Norge sende skip for å hjelpe til i flyktningedramaet som utspiller seg i Middelhavet. De mener regjeringen burde sende båter istedenfor å sitte på gjerdet og vurdere situasjonen.

Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen på Sicilia

HVA VENTER VI PÅ? Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen på Sicilia tidligere i år. Hun sier katastrofen er ventet, og at alle europeiske land må gjøre mer.

Foto: Flyktninghjelpen

– Hvor mange må drukne før de bestemmer seg, spør kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes retorisk.

De høye flyktningtallene denne våren gjør at Italia og Malta kan trenge enda mer hjelp enn de har planlagt for. Den norske regjeringen vurderer fortsatt om de skal sende skip for å bidra.

– Hvis det stemmer at 700 personer har vært om bord i båten som forliste søndag, og bare 30 er reddet, så er det den verste katastrofen så langt i år, sier Bogsnes.

– En varslet tragedie

Hun kaller dagens båtulykke en varslet tragedie etter at den italienske kystvaktens program Mare Nostrum ble lagt ned før jul.

– EUs Triton-program var aldri noen erstatning for Mare Nostrum. Det er en grensekontrolloperasjon, med begrensninger fordi de ikke opererer mer enn 30 nautiske mil utenfor Italias kyst. Ingen patruljerer dette farvannet, og det tar lang tid å redde opp folk når båter havner i havsnød, sier Bogsnes.

Hun var på Sicilia nylig, og sier behovet er stort.

– Alle båter er velkomne. Stor båt, liten båt – det er ikke så mye å vurdere, sier hun.

– En massegrav

Også Leger Uten Grenser ber flere land om å gripe inn.

– En massegrav lages nå i Middelhavet og europeisk politikk har skylden, sier Loris De Filippi i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Kun den siste uka har over 11 000 mennesker risikert livet og krysset Middelhavet, over tusen skal ha omkommet på veien.

«Uavhengig av hvor høyt Europa bygger sine gjerder, vil kriger og konflikter og andre kriser tvinge mennesker til å flykte fra sine hjem for å redde livene sine,» skriver nødhjelpsorganisasjonen.

– Tusenvis av desperate mennesker flykter fra krig og andre kriser, Europa har stengt grensene sine og tvinger dermed disse menneskene som søker beskyttelse å risikere livene sine og dø på havet, sier Filippi.

Han sier europeiske stater må gjenoppta en storskala redningsaksjon til sjøs, og åpne lovlige veier inn for dem som søker beskyttelse i Europa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger