Hopp til innhold

– Mindre sirkus, mer politikk

Over helgen starter både NRK og TV2 sine valgsendinger. Kanalene tror terrorangrepene vil føre til en mer edruelig tv-valgkamp.

Dagfinn Høybråten, Erna Solberg, Siv Jensen og Lars Sponheim (V)

Dagfinn Høybråten (Krf), Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Frp) og Lars Sponheim (Venstre) krangler om ordet under NRKs partilederdebatt i Samfunnssalen i forkant av valget i 2009. Sendingene fra høstens lokalvalg vil fokusere mer på sak og politikk og mindre på person og parti, tror tv-kanalene og medieviter.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Jeg tror vi får en tv-valgkamp med høyere kvalitet enn før, og med færre skarpe ord og mer prat om egen politikk enn andres. Det blir mindre sirkus og mer politikk, sier Stål Talsnes, prosjektleder for valgsendingene til TV2.

Per Arne Bjerke

NRKs Per Arne Bjerke tror det blir en neddempet tv-valgkamp.

Foto: NRK
Stål Talsnes

Stål Talsnes i TV2 håper på fokus på lokale saker i tv-debattene.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix
Audun Beyer

Medieviter Audun Beyer sier en saklig uenighet er bra for demokratiet.

Foto: Privat

I likhet med NRK, starter TV2 opp valgsendinger til uka. Dekningen i begge kanaler ble utsatt etter terroraksjonene mot Oslo og Utøya, da det var tverrpolitisk enighet om å vente med valgkampen.

Både NRK og TV2 starter med debatter med lokalpolitikere i panelet. Partilederne møtes til debatt som blir sendt direkte i begge kanaler 23. august.

Ellers satser kanalene på valgmagasin og debatter flere ganger i uka. Partilederne blir også samlet mot slutten av valgkampen, men da kjører NRK og TV2 hver sin debatt.

– Lokale saker vil dominere

Per Arne Bjerke i NRKs valgredaksjon sier det er utfordrende, men fortsatt mulig å få fram skillelinjer.

– Det blir en neddempet valgkamp, men samtidig en som vil få fram alternativene i viktige lokalpolitiske spørsmål som for eksempel om skole- og helsepolitikk. Vi skal videreføre demokratiet på best mulig måte, og da må vi tørre å diskutere ulikheter, sier han.

TV2s Talsnes tror situasjonen i landet nå kan føre til at lokalvalgkampen får det den bør ha – et lokalt preg.

– Kanskje vi for en gangs skyld får til det vi snakker om hver gang det er lokalvalg: Det skal handle om de lokale sakene, vi skal ha en saklig debatt, og man skal snakke mest om sin egen politikk. Får vi det ikke til nå, så får vi det aldri til, sier han.

– Saklig uenighet er bra

Audun Beyer er stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han tror også tv-seerne vil kunne vente seg en mindre aggressiv tone i debattene.

– Jeg vil særlig tro at Arbeiderpartiet vil skjermes fra en del angrep. Dessuten tror jeg at politikerne selv i større grad enn tidligere vil kunne bestemme hva de vil snakke om. Særlig innvandrings- og integreringsspørsmålet blir vanskelig, og må behandles på en annen måte, sier Beyer.

Beyer håper imidlertid at det ikke blir helt dødt, og sier det er gunstig for demokratiet å få til en viss uenighet.

– Man må skille mellom aggressive personkonfrontasjoner og saklig uenighet. Vi får håpe at det er den siste type konflikt vi får se på skjermen, og den kan også være ganske krass. Vi trenger saklig uenighet mellom politikere om lokale saker. Velgerne behøver den kunnskapen for å kunne gjøre et valg 12. september, sier medieviteren.

Hør saken i Kulturnytt:

Hør medieviter Audun Beyer om saken:

AKTUELT NÅ