– KrF har ingen fremtid dersom man fortsetter som i dag, sier Matlary til DagenMagazinet.
– Partiet oppfører seg som en menighet
Tidligere KrF-politiker Matlary arbeider som professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo og betrakter partiet fra sidelinjen.
– Partiet oppfører seg som en menighet. Og det er tydeligvis det som er kjernevelgernes ønske. KrF går en naturlig død i møte fordi disse velgerne blander tro og politikk.
Matlary mener det finnes et potensial for flere velgere. Men da KrF blir et kristendemokratisk parti etter europeisk modell. Den tidligere statssekretæren ser heller ikke hvordan det skal være mulig å bygge bru mellom fløyene i partiet.
Hjelper ikke å skifte ledelse
– Det er umulig å blande politikk og religion. Kjernevelgerne kan aldri kompromisse seg fram med dem som vil ha et kristendemokratisk parti. Jeg ser ingen fremtid for partiet hvis det fortsetter slik som i dag. Velgerne forsvinne etter hvert fordi sekulariseringen fortsetter i samfunnet, sier Matlary.
Skifte av partiledelse er heller ingen redning, mener hun.
– Hvem som er nestleder spiller ikke så stor rolle. Partiet er splittet på alle fronter. Derfor mener jeg at ledervalget er uinteressant for partiets fremtid, sier professoren.
KrF, SV, Sp og V under sperregrensen
Norge har nå tre nesten like store politiske partier, viser partibarometeret for oktober i Vårt Land.
Arbeiderpartiet står på stedet hvil med en oppslutning på 27,7 prosent. Høyre følger hakk i hæl med 27,5 prosent, fram 1,7. Frp får 25,1 prosent, fram 0,2.
Fire partier ligger nå rundt sperregrensen: Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.
SV får 4,5 prosent, tilbake 0,1. Sp faller 1 prosentpoeng til 4,3. KrF øker 0,5 prosentpoeng til 4,5, mens Venstre går tilbake 1,8 prosentpoeng til 3,5 prosent.
Hvis denne målingen hadde vært valg, ville Høyre og Frp fått til sammen 92 stortingsrepresentanter, sju flere enn det som behøves for flertall. Ap ville fått 50, SV, Sp og KrF ville fått åtte hver. Venstre ville fått to og Rødt én