NRK Meny
Normal

Fredsprisen: – Endelig India

– Prisen er et plaster på såret for at Indias Mahatma Gandhi aldri fikk Nobels fredspris, sier journalist Mala Wang-Naveen.

Aktivisten Kailash Satyarthi får Nobels fredspris

Aktivisten Kailash Satyarthi blir sammenlignet med Mahatma Gandhi.

Foto: Chandan Khanna / Afp

For inderne er det et følsomt tema at Gandhi aldri ble hedret med fredsprisen, mener journalisten.

– At et av verdens største fredsikon gjennom tidende aldri fikk Nobels fredspris er en liten skamplett i prisens historie, men nå er det fest i India, sier Wang-Naveen, som er på veg til Dehli for å rapportere om indiske reaksjoner på tildelingen.

I Gandhis fotspor

Mala Wang-Naveen

Mala Wang-Naveen mener det er et plaster på såret at fredsprisen endelig gikk til en inder.

Foto: Aftenposten

Dagens fredsprisvinner Kailash Satyarthi går i Gandhis fotspor fordi han med fredelige demonstrasjoner og protester har satt søkelyset på grov utnyttelse av barn.

– Den norske nobelkomiteen våget ikke å gi prisen til Gandhi fordi England var for nære allierte, sier Wang-Naveen.

Gandhi arbeidet blant annet for indisk uavhengighet fra Storbritannia. Etter at han brutalt ble drept i 1948 skal Albert Einstein ha sagt følgende:

– Kommende generasjoner vil ikke tro at en mann som ham, i levende kjøtt og blod, faktisk vandret på denne jord.

– Kollisjon

– Det er en viktig pris på veldig mange måter. Dette er en av de viktigste sakene i vår tid, nemlig alle barns rett til utdanning, sier høyskolelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Sissel Egden.

India var tidlig ute med å ha en klar og demokratisk grunnlov ganske raskt etter at landet skilte lag med Pakistan i 1947. Grunnloven ble ført i pennen av en dalit (kasteløs).

Fredsprisen vil derfor ikke bli uglesett av myndighetene i landet. President Pranab Mukherjee gratulerte i dag Kailash Satyarthi for prisen, som han fikk for sitt aktive arbeid mot barnearbeid, skriver India Times.

Barn som arbeidskraft

Egden understreker at det er mange gode krefter i India som arbeider for at alle barn skal få gå på skolen og at kvinner ikke skal være diskriminert, men at det også er krefter i samfunnet der blant annet barn utnyttes til økonomisk vinning, fordi de er billig arbeidskraft.

–India har en demokratisk grunnlov som fremmer marginaliserte grupper, også kvinner. Noen ganger kommer den i kollisjon med gamle tradisjoner, hierarkiske og patriarkalske sementeringer i samfunnet, sier Egden.

Karen Brit Feldberg, som i mange år har jobbet med hva utdanning betyr for utvikling er henrykt over årets fredspris som hun oppfatter som en utdannelsespris.

– Det var fantastisk. Enestående fint. Alle indikatorer peker på at utdanning og utdanningsnivå er viktige grunnlag for at utviklingen kan gå i riktig retning, sier Feldberg, som er pensjonert høgskolelektor.

Mange jenter i India tas ut av skolen når de er unge. Enten for å giftes bort eller for å arbeide.

– Utdanning er en viktig måte å sørge for at jenter har flere muligheter til å velge sin vei, også mot overgrep, sier Feldberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger