Hopp til innhold

– Ekstremt svake nivåer for krona nå

Sjefanalytikere utelukker ikke at nordmenn snart må ut med ti kroner for å kjøpe én euro. Både dollaren og euroen er langt dyrere nå enn på samme tid i fjor.

Eurosedler

DYRERE EURO: Lille nyttårsaften i fjor kostet én euro 9,0 norske kroner, ett år senere er den oppe i 9,6.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nordmenn som la førjulshandelen til en europeisk storby har allerede merket det på lommeboka: Den norske krona står svakere enn på lenge.

Siden midten av desember har Norges banks valutakurs vist at én euro koster over 9,5 kroner.

– Det er ekstremt svake nivåer for krona nå, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

Dyrere euro

Onsdag ettermiddag var eurokursen 9,6 kroner, ifølge Norges bank. Det er en økning på over seks prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Ifølge Kyrre Aamdal i DNB Markets er det ikke utenkelig at vi snart må ut med ti kroner for en euro.

– Vi har hatt svingninger i kursen før i romjulen som har vært ganske store. Markedene er ganske tynne, så hvis noen må ut å handle, så kan det bringe europrisen veldig høyt opp, sier han og får støtte fra Bruce i Nordea Markets.

– Det er absolutt en fare for en betydelig svekkelse av kronen i de dagene som kommer nå.

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets

VARER EN STUND: – Med den oljeprisen vi har nå så er det helt klart utsikter til svak krone framover, sier sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce.

Foto: Simon Solheim / NRK

Mindre attraktivt

Kronas videre ferd er i stor grad prisgitt prisen på det sorte gullet.

Et fat nordsjøolje koster 36 prosent mindre nå enn for ett år siden. Når norsk olje blir billigere, følger krona gjerne etter.

– Markedet legger helt klart vekt på oljeprisen når de ser på den norske kronen, og interessen for norske kroner synker med fallende oljepris. Det har med at det går dårligere i norsk økonomi, det har med at rentene kan bli lavere i Norge, noe som normalt svekker en valuta, sier Bruce.

Nærbilde av en handlepose fra det amerikanske varehuset Macy's

DYRERE USA-REISER: Norges banks nettsider viser en dollarkurs på 8,8 den 30. desember, mot 7,4 for ett år siden. For bare to, tre år siden var årsgjennomsnittet under seks kroner.

Foto: Andrew Burton / Afp

Tross nedgangen tror både Bruce i Nordea og Aamdal i DNB at oljeprisen, og dermed også krona, vil styrke seg i løpet av våren 2016.

For reiseglade nordmenn og bedrifter som kjøper fra utlandet er spådommer om sterkere kronekurs godt nytt. For eksportnæringen har den lave kroneprisen kommet godt med.

Det at tradisjonelle norske varer og tjenester kan selges billigere til utlandet, har sørget for at konsekvensene av oljebremsen er blitt mindre prekær for norsk økonomi.

Rentenedgang

Svingningene i valutamarkedet er vanskelige å forutse.

I april i år skrev nettstedet E24 at valutaeksperter var splittet i synet om krona ville styrke seg utover året, eller ikke. DNB Markets var blant meglerhusene som trodde på vekst. Deres analyser gikk ut på at euroen ville falle til 8,30 i oktober og ligge på dette nivået langt inn i 2016.

Nå viser fasiten at eurokursen steg fra juli og utover. Som Dagens Næringsliv skrev i september, kom rentekuttet i slutten av måneden overraskende på mange analytikere.

AKTUELT NÅ