Hopp til innhold

– Downs syndrom er ikke en sykdom, det er annerledeshet

Helseminister Bent Høie får støtte for sammenligningen mellom mennesker med Downs syndrom og homofili fra Norges kristelige legeforening.

Helseminister Bent Høie (Høyre)

Mennesker med Downs syndrom opplever diskriminering, akkurat som homofile ofte gjør, siden begge gruppene er minoriteter i samfunnet, mener Bent Høie.

Foto: Siri Vålberg Saugestad / NRK

Det vekket reaksjoner da helseminister Bent Høie på mandag sa til VG at han forstår at personer med Downs syndrom oppfatter dagens abortlov som diskriminerende, fordi han selv er homofil.

Etter mye kritikk får nå helseministeren støtte for sammenligningen sin.

Generalsekretær Magnar Kleiven i Norges kristelige legeforening

GIR STØTTE: Magnar Kleiven i Norges kristelige legeforening syns helseministerens sammenligning gir mening.

Foto: Privat

– Det Bent Høie gjorde var å se på sin egen situasjon som homofil – at han har følt seg stigmatisert og diskriminert. Han sa det, slik jeg oppfatter det, spesielt i solidaritet med barn med Downs syndrom. Det handler ikke om kvinners rettigheter, sier generalsekretær Magnar Kleiven i Norges kristelige legeforening. Kleiven er også andre nestleder i Telemark KrF.

Fikk kritikk for sammenligning

At samfunnet ser på deg som menneske med utgangspunkt i bare én av egenskapene dine, er diskriminerende, forklarte Høie til Dagsnytt 18.

– Om det er seksuell legning, Downs syndrom eller at du sitter i rullestol når samfunnet i tillegg gir uttrykk for dette i lovs form da oppleves det som diskriminerende, sa helseministeren.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sitter familiekomiteen på Stortinget.

Anette Trettebergstuen (Ap)

UAKSEPTABELT: Bent Høie burde ikke sagt det han sa, mener Anette Trettebergstuen i Ap.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hun er selv lesbisk, men deler ikke helseministerens måte å forstå personer med Downs syndrom på.

– Det er helt uakseptabelt og ikke en statsråd verdig. Han tar oss homofile som gisler i sin kamp mot å la kvinner bestemme over egen kropp og det er helt forkastelig, sa hun til Dagsrevyen.

Forskjell på sykdom og annerledeshet

Magnar Kleiven i Norges kristelige legeforening mener det er problematisk at abortlovens paragraf 2c, som handler om abort etter 12. uke ved alvorlige sykdommer, også omfatter Downs syndrom.

– "Alvorlig sykdom" er ikke tolket. Derfor er det viktig å få endret loven for å klargjøre det. Blant annet er det jo godt kjent at den inkluderer Downs syndrom og det er jo ingen alvorlig sykdom. Det er ikke engang en sykdom. Det er en annerledeshet.

– Hva vil du erstatte paragrafen med?

– Vi snakker om levedyktighet. Så må man prøve å definere hva det er. At det er snakk om et barn som ikke vil ha en livsverdi og en livskvalitet.

– Snur debatten på hodet

Ingvild Endestad, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, mener sammenligningen mellom Downs syndrom og homofili er å snu debatten på hodet.

Ingvild Endestad

FORSKJELL: FRI-leder Ingvild Endestad tror vi kan skape et diskrimineringsfritt samfunn, men fortsatt la kvinner ta abort.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Hadde vi snakket om hvordan det er å leve med Downs syndrom eller det å være homofil i samfunnet, så er det noen fellestrekk i form av hvordan vi blir møtt. Men her snakker vi om en paragraf som gir kvinner råderett over egen kropp når de er gravide og som i stor grad handler om sykdom. Da er det ingen andre som kan ta den beslutningen enn den som er gravid.

– Hva tenker FRI om at annerledeshet oppfattes som en sykdom, slik abortloven er formulert i dag?

– Hvis vi ønsker et samfunn der det er plass til ulike mennesker, ja, da må vi starte med å lage det samfunnet og ikke legge det på hver enkelt som skal bære frem et barn.

AKTUELT NÅ