Hopp til innhold

– Datteren min gjør som hun vil

Moren til jenta som skal ha blitt tvangsgiftet til sin sju år eldre fetter da hun var 13 år gammel, hevder hun ikke hadde noe kontroll over datterens privatliv.

Simon Ladderud Stende og Johan Øverberg

Fornærmedes bistandsadvokat Simon Ladderud Stende og aktor Johan Øverberg i Oslo tingrett.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Fornærmede, som nå er 17 år gammel, sa i sin forklaring at hun hadde en fri oppvekst hos sine egne foreldre, men at hun ble utsatt for trusler og vold etter det som skal ha vært en forlovelse.

Les: – 13-åring tvangsgiftet med fetteren, truet og voldtatt

Hennes mor er tiltalt for medvirkning til det angivelige tvangsekteskapet, og vold mot datteren.

I sin forklaring sier hun at hun ville gi datteren en fri oppvekst, og fortalte blant annet at hun selv valgte sin ektemann da hun giftet seg.

– Hun hadde frihet, og var ikke undertrykket. Vi ønsket det slik, sier hun.

Hun nekter også for å ha brukt vold mot datteren sin.

– Jeg vil ikke presse henne

39-åringen var redd og nervøs da hun ga sin forklaring, og hadde til tider store vansker med å huske omstendighetene rundt forlovelsen.

Hun hevder også at hun vet lite om forholdet mellom 17-åringen og fetteren hennes, og hvorvidt de bodde sammen eller ikke.

– Jeg vet ikke hva som skjer i hjertene deres. Det er mulig at de elsker hverandre. Hun er fri til å gjøre som hun vil. Jeg vil ikke presse henne, sier hun.

Det gjelder også sex før ekteskapet, hevder hun. 39-åringen nekter også for å ha hørt om den angivelige voldtekten.

Datteren hennes sa i sin forklaring onsdag at hennes mor var helt uskyldig, og at hun hadde svært lite å si i familiens interne anliggender. Det skal ha vært faren som tok seg av foreldremøter og lignende, ettersom moren ikke snakker norsk.

Faren var i Irak da det angivelige tvangsekteskapet ble gjennomført, noe fornærmede hevder ble utnyttet for å arrangere giftemålet.

Les: – Onkelen arrangerte forlovelsen

– Tvang er uakseptabelt

Unni Wikan

Islamekspert Unni Wikan.

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Sosialantropolog og islamekspert Unni Wikan stilte som sakkyndig vitne tidligere fredag, og fortalte blant annet at kvinner i familien vanligvis er svært aktive i å arrangere ekteskap.

– Far trenger heller ikke å være tilstede. En annen eldre mannlig slektning, for eksempel onkelen, kan opptre som verge i farens fravær, sa Wikan.

17-åringen beskrev i sin forklaring sin onkel som familiens overhode, og hevdet det var han som arrangerte ekteskapet. Resten av familien skal ikke ha turt å si ham imot. Mannen befinner seg trolig i Irak, og er ikke tilstede i retten.

Alle de tiltalte har så langt nektet for at det dreier seg om et tvangsekteskap, og hevder 17-åringen og hennes fetter kun var forlovet.

– Tvang er i utgangspunktet ikke akseptabelt i islam. Men religionen krever også at unge skal respektere foreldrenes ønsker, og det kan få dem til å si ja til ekteskap selv om de ikke ønsker det, sa hun.

Wikan poengterte også at konsekvensene av et slikt samlivsbrudd er langt mer alvorlige for en jente enn en gutt. Skilsmisselovene er også mye enklere for menn, sa hun.

– Kvinner har fortsatt veldig begrenset juridisk rett til skilsmisse, og trenger fortsatt både norsk og muslimsk skilsmisse, sa Wikan.

AKTUELT NÅ