Hopp til innhold

Norge er tarmkreftversting – mangler livreddende undersøkelse

Norge har en av verdens høyeste forekomster av tarmkreft, men livreddende tarmscreening er likevel ikke en del av det offentlige helsetilbudet vårt slik det er i de fleste andre land.

Video Pilotprosjekt om tarmkreft

SE VIDEO: Seksjonsoverlege Per Kristian Sandvei ved sykehuset i Østfold forklarer hvordan tarmkreftundersøkelsen virker.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie vil vente med å vurdere et tilsvarende program i Norge, til det foreligger flere resultater.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Polypp i tykktarm

Polypp i tykktarm kan oppdages tidlig ved screening av tarmen.

Foto: Thomas de Lange

3600 nordmenn får tarmkreft hvert år, og nesten halvparten dør. En studie lansert i dag viser at tarmkreftundersøkelse med screening reduserer dødeligheten som følge av tarmkreft med 27 prosent.

Studien viser samtidig at screening reduserer risikoen for i det hele tatt å bli rammet av tarmkreft med 20 prosent.

En av verdens høyeste forekomster av tarmkreft

Norge har en av verdens høyeste forekomster av tarmkreft. De fleste land i Europa, inkludert nabolandene våre, har innført eller planlegger innføring av tarmscreening i tråd med EUs anbefalinger.

– Tarmkreft kan komme av kosthold, livsstil eller arv, men vi har ingen forklaring på hvorfor vi får det oftere enn svenskene, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen Sidsel Sandvig.

– Men hvis vi har høye forekomster av tarmkreft, bør vi ikke da ha undersøkelser, slik nabolandene våre har?

– Jo, vi ligger nok litt etter. Kreftforeningen støtter at dette skal være et offentlig tilbud, og bevilget 40. millioner kroner til pilotprosjektet. Resultatene fra screening-prosjektet er veldig lovende. Undersøkelsen gjør at man diagnostisere tarmkreft tidlig og forebygge, sier Sandvig.

Høie: Vil se an

Om tarmkreftundersøkelsen skal bli en del av det offentlige helsetilbudet er et politisk spørsmål.

– Meningen med prosjektet er å få erfaringer, men det vil ta tid å se de endelige resultatene, sier hun.

Dersom du ønsker en tarmkreft-screening i dag må du betale for den selv. Har du symptomer på tarmkreft og går til fastlegen med dette, får du en henvisning og screeningen dekket.

Helseminister Bent Høie (H) sier studien er interessant, og viser til at flere land har slike screeningprogrammer som del av det offentlige helsetilbudet. Men Høie vil likevel vente med å vurdere et tilsvarende program i Norge inntil det foreligger resultater fra et annet pilotprosjekt i Østfold og Vestre Viken i 2018.

Oppdager polypper i tarmen

Screening går ut på at en tarmkikkert (sigmoidoskopi-screening) brukes for å se etter polypper i nederste del av tarmen. Polypper er forstadier til kreft og kan enkelt fjernes under undersøkelsen.

Deltakerne i pilotprosjektet består av 100.000 friske kvinner og menn i alderen 50 til 64 år.

Siden 1999 har 21.000 av disse ble screenet med kikkert, mens resten av gruppen fikk ingen tilbud. Av gruppen som ble undersøkt døde 27 prosent færre av tarmkreft enn gruppen som ikke fikk tilbud om screening.


AKTUELT NÅ