NRK Meny
Normal

– Alle lar seg bestikke i Russland

Flyktningstrømmen fra Russland til Norge øker, men reisen har sin pris. En menneskesmugler forteller til NRK at han forlanger 12.000 kroner for å frakte en syrer over grensen.

Grenseovergangen på Storskog

STORSKOG: Over denne grenseovergangen i Finnmark kom det 500 asylsøkere forrige uke. Det tilsvarer hver fjerde asylsøker som kom til Norge den uken.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Russerne tar jeg hånd om, jeg har klart å få hundre mennesker inn i Norge. Alle lar seg bestikke. Slik er det de jobber – de tjener penger på det. Skjønner du, spør en syrisk menneskesmugler på telefon fra Russland.

40-åringen er bosatt i Moskva og forteller at han hjelper syriske flyktninger til Norge. Av asylsøkerne som allerede har kommet til Norge anbefales han som en effektiv menneskesmugler.

Forrige uke kom det et rekordhøyt antall asylsøkere over grenseovergangen ved Storskog i Finnmark. Av totalt 2000 kom 500 over Storskog, noe som betyr at hver fjerde asylsøker kom over dette grensestoppet.

Menneskesmugleren beskriver det nærmest som en lek.

Jeg kan garantere å få dem over grensen. Hvis du har noen i Moskva kan jeg møte dem og ordne det. Veien er åpen, og det er mange smuglere, sier han.

12.000 kroner

Men skal han hjelpe en flyktning over grensen ved Storskog, koster det. Mannen oppgir til NRK at han tar 1500 dollar per person, et beløp som tilsvarer 12.000 norske kroner per person.

For å komme seg til Russland flyr mange av de syriske flyktningene direkte til Moskva eller via Tyrkia eller Libanon.

Menneskesmugleren forklarer hvordan veien går videre:

Når du kommer ut av flyplassen setter vi deg i en bil. Så krysser du den første kontrollen og kjører 100 kilometer. Da kommer vi til et nytt checkpoint, og får en ny bil som kjører deg til grensen. Der smugler vi deg videre til Norge, sier han.

– Returneres raskt

Frode Forfang

Direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang.

Foto: Nora Lie/UDI

Som siste del av ferden må flyktningene sykle over grensen. Det å gå over grensen er forbudt. Menneskesmugleren forteller at det ikke vil bli noen problemer på den norske siden av grensen.

– Hadde ikke Norge villet ha syriske flyktninger, hadde de ikke åpnet grensen, sier syreren.

Direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang, forteller at de jobber med å returnere mange av asylsøkerne raskt.

– De som er russiske statsborgere blir returnert veldig raskt, hvis de ha statsborgerskap og det er det noen som har. De som har oppholdstillatelse i Russland vil vi også se raskt på om det er mulig å returnere dem. De øvrige må vi behandle som asylsøkere i Norge, sier Forfang.

– Har du inntrykk av at russiske myndigheter ønsker at en god del asylsøkere skal komme til Norge?

– Hva russiske myndigheter ønsker er det vanskelig å si noe om, men det vi i hvert fall ser er at de foreløpig ikke hindrer at det skjer, sier Forfang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger