Hopp til innhold

70.000 har demens – tallet blir trolig fordoblet i løpet av få år

70.000 nordmenn har demens, og tallet blir trolig fordoblet de neste tiårene på grunn av høy levealder.

Demens

Forskere mener det blir viktig å oppdage Alzheimer tidlig for å bremse utviklingen.

Foto: NRK

Forskere understreker hvor viktig det er å oppdage sykdommen tidlig for å bremse utviklingen de neste årene.

Libset Rugtvedt, generalsekretær ved Nasjonalforeningen for folkehelsen, sier at demens er et underforsket område i Norge.

– Det er behov for å forske mer på behandling, på årsaker, og omsorgsløsninger. Vi kommer til å måtte møte denne store utfordringen med at så mange flere får demens i årene framover, sier Rugtvedt til NRK.

– Jeg har hukommelse

75-år gamle Lillian Felin er en av de 70.000 nordmennene som er rammet av sykdommen. Hun har hatt Alzheimer i seks år. Nå har hun også begynt å bli dement.

– Jeg har hukommelse. Men så kan det av og til hende at jeg glemmer oppvaskkluten på et utrolig sted. Jeg finner den ikke. Plutselig så finner jeg den, og da ligger den under en tallerken eller noe sånt, sier Felin til NRK.

Lillian går på medisiner for å bremse sykdommen. For pårørende kan det bety en enklere hverdag.

– Jeg synes det er fint, fordi man kan forberede seg mentalt på det som kommer til å skje. Man kan være forberedt på hva som kanskje kommer i morgen, sier Tore Felin.

Artikkelen fortsetter under innslaget.

Video 0f5369e9-a3d8-4dd3-bde8-3fef5f6454a2.jpg

NETT-TV: 70.000 nordmenn har demens. Lillian Felin (75) er en av dem. (Reporter: Iram Ansari).

– Mye av hjernen ødelagt

Tormod Fladby, professor ved nevrologklikken på Akershus Universitetssykehus, er med i EUs forskningsprogram som skal forsøke å oppdage demens i et tidligere stadium, før det er for sent.

– Når pasienten er dement, så er mye av hjernen ødelagt. Hvis man skal gjøre inngrep i de prosessene som gir disse typer skader hos pasientene, så må vi komme til før sykdomsforløpet, sier Fladby.

Tormod Fladby

Tormod Fladby, professor ved Akershus universitetssykehus.

Foto: NRK

Målet med forskningsprogrammet er å bremse sykdommen, og på lengre sikt halvere antall demente i Europa.

– Det blir krevende for det vestlige samfunnet med å både opprettholde produktivitet, og gi tilstrekkelig omsorg til hele denne populasjonen som rammes av eldrebølge og demens, sier Fladby.

– Viktig å oppdage sykdommen tidlig

Lisbet Rugtvedt

Lisbet Rugtvedt, generalsekretær Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Foto: NRK

Rugtvedt understreker hvor viktig det er å oppdage sykdommen tidlig, og oppfordrer fastleger til å være ekstra oppmerksomme.

– Det har stor betydning å oppdage demens tidlig. For det første så er det vondt å leve med usikkerhet, og ikke få satt en diagnose. Hvis man får en tidlig diagnose kan man bremse utviklingen, og tilrettelegge slik at man får den omsorgen man trenger, sier Rugtvedt.

Hun sier Nasjonalforeningen får mange henvendelser fra personer som mener de ikke blir tatt på alvor av familien sin.

– Det som er veldig viktig er at alle fastleger er oppmerksomme og kan være med å sette diagnose veldig tidlig, sier Rugtvedt.

AKTUELT NÅ