– Det var spesielt å kjenne på all energien Breivik tok i rommet

– En dag er det mitt barn som skal snakke om denne saken, og vi vil alltid måtte leve med inntrykkene, sier meddommer Diana Fynbo, som var en av meddommerne i rettssaken om det verste terrorangrepet på norsk jord etter andre verdenskrig.

Diana Fynbo

Meddommer Diana Fynbo og Ernst Eielsen synes det var spesielt å sitte så nært Anders Behring Breivik i rettssalen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fynbo og de to andre meddommerne Ernst Henning Eielsen og Anne Wisløff har hittil holdt tankene om hva som foregikk i rettssal 250 for seg selv.

Under et straffesaksseminar i regi av Domstoladministrasjonen i september i år tok Fynbo og Eielsen for første gang bladet fra munnen, skriver bransjebladet Rett på sak.

– Jeg kan fortsatt fortelle hvilken rute Breivik gikk på Utøya, i hvilken rekkefølge skuddene falt. Det var spesielt å sitte så nært ham i rettssalen og kjenne på all energien han tok i rommet, sier en av dem til fagbladet.

– Umulig å være forberedt på pressetrykket

Da de tre meddommerne ble oppringt av tingretten, fikk de spørsmål om hvor de befant seg 22. juli, og om de hadde noen tilknytning til terrorangrepet.

Den fjerde meddommeren ble tatt av saken da det ble kjent i mediene at han hadde skrevet i et kommentarfelt at Anders Behring Breivik burde få dødsstraff.

De gjenværende tre meddommerne fulgte den to og en halv måned lange rettssaken fra begynnelse til slutt.

– Vi ble briefet om taushetsplikten, at vi ikke skulle gi noen kommentarer til pressen, og hvordan vi skille oppføre oss i rettssalen med alle kameraene på. Likevel er det umulig å være forberedt på et slikt enormt presseoppbud, sier en av dem.

Det fikk meddommer Eielsen erfare spesielt. I løpet av rettens gang avslørte mediene at han spilte kabal under en vitneforklaring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Wenche Arntzen

Selv erfarne fagdommere, slik som Wenche Arntzen, klarte ikke å holde alle følelser tilbake under rettssaken om massedrapet på 77 uskyldige mennesker.

Foto: POOL / Reuters

– Dommen et reelt produkt av fem dommere

Meddommerne møttes et par ganger før hovedforhandlingen startet i Oslo tingrett. De fikk hjelp av psykologer på forhånd og under rettssakens gang.

– Vi lærte noen enkle teknikker som å drikke mye, og hvordan vi skulle klare å se på tøffe bilder.

Alle meddommerne hadde tidligere erfaring som meddommere i andre rettssaker. Meddommere er vanlige borgere som skal representere folket i rettssalen. De fulgte 22. juli-rettssaken sammen med fagdommerne Wenche Arntzen og Arne Lyng.

Ifølge rettssystemet skal både lekdommerne og fagdommernes stemme telle likt når dommen skal avsies.

– Da dommen ble lest opp følte vi stolthet. Vi følte at dette hadde vi vært med på å diskutere. Dommen dekket det alle mente var viktig og kunne stå inne for. Den var et reelt produkt av fem dommere hvor alles mening telte likt. VI jobbet som et team og ble en sammensveiset gjeng. Vi følger at vi absolutt har vært med på å formulere dommen. Dette står vi inne for.

Modig dom

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik gjør en høyreekstrem hilsen i rettssalen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger