Hopp til innhold

17-åring ber om å bli løslatt: – Denne saken kan ende som ingenting

17-åringen som er siktet etter funn av det som skal ha vært en sprengladning Grønland, kommer til å begjære seg løslatt. 17-åringen har vært i avhør i helgen, men fastholder at han ikke er radikal islamist.

Politiets bombegruppe på plass på Grønland i Oslo

BOMBEGRUPPA PÅ PLASS: Politiets bombegruppe uskadeliggjorde lørdag det de har beskrevet som «en primitiv sprenganordning» på Grønland i Oslo. En 17-åring er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter hendelsen.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Lørdag kveld rykket bombegruppa i Oslo politidistrikt ut til Grønland, etter at en parkeringsvakt varslet om en mann som oppførte seg mistenkelig. Søndag ble det klart at PST har terrorsiktet en 17 år gammel russisk asylsøker, etter å ha funnet en improvisert, hjemmelaget sprengladning.

Aase Karine Sigmond

Forsvarer Aase Karine Sigmond advarer både politiet og pressen mot å «gå for høyt ut» i saken mot hennes 17 år gamle klient.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mandag må den 17 år gamle gutten møte i fengslingsmøte i Oslo tingrett. Hans forsvarer Aase Karine Sigmond forteller at den unge mannen har vært i et nokså langt avhør søndag.

17-åringen er klar på at han ikke er en radikal islamist, og nekter straffskyld i henhold til terrorsiktelsen. Forsvarer Sigmond mener det er grunn til å advare mot å overdrive omfanget av saken mot hennes klient, som er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter terrorlovgivningen.

– Jeg vil advare mot å legge til grunn at dette ender opp som en terrorsak. Dette har gått over alle støvleskaft, både når det gjelder omtale i pressen og PSTs uttalelser. Dette er først og fremst guttestreker, sier Sigmond til NRK.

Et stort område ble sperret av på Grønland etter funn av en bombelignende gjenstand.

Her uskadeliggjør bombegruppen gjenstanden som ble funnet på Grønland lørdag kveld.

– Skulle ikke tas med til offentlig sted

PST hevet søndag trusselnivået i Norge og sier de frykter angrep rundt høytidsdagene fremover. PST-sjef Benedicte Bjørnland fortalte også at man fryktet en smitteeffekt fra aksjoner i utlandet, og at man jobbet med å avklare om flere var involvert.

Sigmond sier PST ikke kan be om mer enn to ukers fengsling for hennes klient, fordi han er under 18 år. PST bekrefter at de kommer til å be om at dørene lukkes for pressen.

Hun mener det er viktig å påpeke at gjenstanden som ble funnet lørdag, ifølge politiet skal ha vært «en primitiv sprenganordning med begrenset skadepotensial».

– Poenget var ikke å ta det med til et offentlig sted. Det skulle et annet sted. Her har man mer med ungdommelig forskertrang å gjøre. Det er mange som synes det er gøy med fenghetter og kinaputter i den alderen, sier Sigmond til NRK.

PST oppjusterer trusselnivået

SE VIDEO: PST mener Norge kan bli rammet av terror i løpet av de neste to månedene.

Varslet PST

NRK kunne mandag fortelle at den terrorsiktede 17-åringen tidligere har bodd i Nord-Norge. Flere personer med kjennskap til den unge gutten forteller at de har varslet PST fordi de har vært bekymret for hans ekstreme holdninger.

– Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, sier en som har kjent 17-åringen siden han kom til Norge.

Etter det NRK kjenner til, gjennomførte lokalt politi bekymringssamtaler med gutten, og PST ble varslet. Forsvarer Sigmond sier imidlertid at 17-åringen avviser at han har vært bekymringsobjekt for PST.

Den siktede 17-åringen skal selv ha fortalt at samtalene var knyttet til en annen person, en bekjent av ham.

Fuat Bas viser hvor han så 17-åringen med en hjemmelaget bombe lørdag kveld.

Fuat Bas viser hvor han så 17-åringen med en hjemmelaget bombe lørdag kveld.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger