Hopp til innhold

Terrorsjefen: - Etterforskningen tar minst ett år

– Terrorsaken er den største saken norsk politi har stått overfor, sier nyutnevnt etterforskningssjef John Roger Lund (48) til NRK.

Video John Roger Lund, sjef for «terrorenheten»

John Roger Lund, sjef for «terrorenheten»

  • Utelukker ikke flere avhør med bloggere
  • Fokus på medhjelpere
  • Jobber fortsatt med å sikre Behring Breiviks gård

Lund ble denne uken satt til å lede enheten som skal nøste opp norgeshistoriens største kriminalsak.

Over 100 politifolk jobber med å kartlegge hendelsene som kostet totalt 77 personer livet i Oslo sentrum og på Utøya fredag 22. juli for to uker siden.

Den erfarne politisjefen sier til NRK.no at det vil ta minst ett år før den omfattende saken er ferdig etterforsket. Hvorvidt det vil komme en tiltale før den tid, ønsker han ikke å spekulere i.

Dagsrevyen: Se innslaget med John Roger Lund

– Dette er antageligvis noe av det største norsk politi har vært gjennom, både operativt og etterforskningsmessig. Hvis vi sammenligner med store kjente saker som for eksempel Munch-saken eller Gullborgen-saken, så er dette i en helt annen dimensjon. Denne saken er mye, mye større, sier han.

Bakgrunn: Dette er politiets nye terrorenhet

VET DU NOE? Tips NRK om terrorsaken

Fokus på medhjelpere

Ifølge Lund har politiet så langt ikke funnet spor som tyder på noe annet enn at Anders Behring Breivik var alene om de grusomme angrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

– Akkurat nå har jeg fokus på å gjøre de rette oppgavene sammen med mine fagfolk og belyse saken med hensyn til den siktede, men spesielt i forhold til de etterlatte, pårørende og ofrene. Nå skal vi sette en organisasjon. Noe som ennå ikke er belyst, er om han hatt medhjelpere eller om han har hentet inspirasjon fra andre personer. Dette er fortsatt vårt hovedfokus, sier Lund.

– Vi vurderer hele tiden sannhetsgehalten i de avhørene vi har med ham. Vi har en egen flink avhørsgruppe som er sammen med ham. Vi har stor prioritet på avhørene, og kommer til å fortsette med det fremover. Slik vi ser det nå har Behring Breivik ikke hatt noen med seg, understreker terrorsjefen.

Vurderer bloggere

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

SIKTET: Anders Behring Breivik (32) erkjenner terrorangrepet, men nekter straffskyld. Her på vei til fengslingsmøtet i Oslo mandag 25. juli.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Fredag avslørte VG identiteten til bloggeren Fjordman, som terrorsiktede Anders Behring Breivik utpeker som et av sine store forbilder.

Fjordman ble avhørt av politiet i Oslo torsdag. Ifølge Lund kan det bli aktuelt å avhøre flere bloggere.

– Jeg vil ikke komme inn på hvem vi har avhørt, men kan si at det er en kontinuerlig vurdering opp mot bloggere også. Det kan komme, og vil sannsynligvis komme, flere avhør av bloggere, sier han til NRK.

Lund sier etterforskningen fortsatt er inne i en fase som handler om å samle inn alt av spor.

– Vi har store prosjekter som handler om dette, og vi har beregnet innsamlingsfasen til om lag tre måneder. Deretter vil det komme en analysefase, der vi skal gjøre opp og se oss godt rundt. Etterforskningen vil trolig smalne noe ned i denne fasen, sier han.

Les også: Avhører overlevende etter Utøya

– Ingen flere bomber

Anders Behring Breiviks gård

SIKRER GÅRDEN: Arbeid med å sikre spor på Behring Breiviks gård på Rena pågår fortsatt.

Foto: Brenden, Jo E. / Scanpix

Han sier etterforskerne har et stort fokus på å sikre gården der Behring Breivik bodde i tiden før terrorangrepet.

- Åsta gård på Rena er et svært omfattende åsted. Det er der sprengstoffet er tilvirket, og der kommer vi til å bruke lang tid, sier han og legger til:

– Jeg føler meg trygg på at det ikke kommer til å smelle av flere bomber i tilknytning til Behring Breivik.

Internasjonalt

åsta gård, detonering

SPRENGER: Politiets arbeid på gården består blant annet i å sikre udetonert sprengstoff. Bildet er fra 27. juli.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Lund tror den største utfordringen blir å avgrense saken.

– Jeg tror at en av de største utfordringene er å koordinere all informasjonen vi har, slik at vi får styringsinformasjon. men vi vet at vi har gode etterforskere som er vant til å kjøre saker i både to, tre, fire og fem år, sier han.

Han forklarer at etterforskerne jobber tett med internasjonalt politi, og at en egen gruppe jobber med å koordinere dette arbeidet i samarbeid med Kripos.

– Vi har tilbud både fra FBI, Metropolitan police og Eurojust. De ønsker også svar på hva som skjedde i Norge 22. juli. Vi får all den hjelp vi måtte trenge, men har så langt ikke benyttet oss av så mye av dette, sier Lund.

Bred erfaring

John Roger Lund gikk ut fra politiskolen i 1986 og har vært ved Oslo politidistrikt siden 1986. Siden 1990 har han vært tilknyttet Kriminalavdelingen, blant annet som etterforsker ved Voldsavsnittet.

Han har også ledet etterforskningsenheten ved Sentrum politistasjon i Oslo. De siste seks årene har han vært leder for etterforskningsenheten ved Seksjon for organisert kriminalitet.

AKTUELT NÅ