Hopp til innhold

- Testene kan føre til selvmord

- Det er dessverre slik at personlighetstester kan føre til selvmord. Det sier en av Scientologi-kirkens skarpeste kritikere i Norge.

Andreas Heldal-Lund
Foto: Ivar Folkedal / NRK

Andreas Heldal-Lund har nærmest ført sin private krig mot Scientologi-kirken de siste ti årene.

Ikke fordi han selv har vært medlem, men fordi han for ti år siden lot seg opprøre av historiene til flere av avhopperne.

Dessuten synes han det var lett å identifisere seg med dem. - Det kunne vært meg da jeg var 20 år, litt på leting, søkende og nysgjerrig, sier han. De fleste er smarte, normale mennesker.

- Ikke overrasket

Kaja Bordevich Ballo

Kaja Bordevich Ballo.

Foto: Privat

- Jeg synes selvfølgelig selvmordet i Ballo-familien er dypt tragisk, sier Andreas Heldal-Lund.

Han er likevel ikke overrasket over at den 20 år gamle datteren til Olav Gunnar Ballo tok sitt eget liv etter å ha tatt en scientologi-test i Nice i Frankrike.

LES OGSÅ: SV-topp ut mot scientologar etter sjølvmord

- Jeg tenker på den endeløse rekken av gråtende og fortvilede pårørende jeg har snakket med de siste ti årene.

Det har vært familiemedlemmer og venner av unge mennesker som har blitt lurt inn i Scientologi-kirken, sier Heldal Lund. De har ringt ham fordi han ble en offentlig og synlig kritiker av Scientologi-kirken.

Skadebegrensning

- All erfaring tilsier at Scientologi-kirken nå er i full gang med skadebegrensninger. Det er slik de opererer, hevder Heldal-Lund.

- De forbereder presseuttalelser der de hevder at dette er en personlig familietragedie uten forbindelser til Scientologi-kirken. De går etter de svake leddene og kartlegger familie og venner.

- I dette tilfellet vil de nok møte et sterkt nettverk, ser Heldal Lund.

Stress-tester

Scientologi-kirken tilbyr folk å ta en personlighetstest. Nesten uansett resultatet av testen, har scientologene et kurs å tilby. De er dyre.

Jeg har sett testene. Uansett resultat, kan de gjøre deg fullstendig nedbrutt. Her stilles lettvindte og uprofesjonelle psykologiske diagnoser. Men fortvil ikke, Scientologi-kirken har nok av kurstilbud. Men de koster.

Andreas Heldal-Lund

- Det er fortsatt mulig å bli vervet som medlem på gata i Norge. Men nå kaller de det ikke personlighetstester, men det mer uskyldige "stress-tester".

- Ditt selvbilde

Mathias Fosse
Foto: NRK

Talsmann for Scientologi-kirken i Norge, Mathias Fosse, sier at testen bare gir svar på hva en synes om seg selv.

- Har en person det bra med seg selv, er det det som avspeiles på testen, sier Fosse. Han påpeker at testen er tatt av millioner av mennesker.

- Dersom resultatet viser at du ikke liker deg selv, er det mer ditt problem enn noen annens, sier han.

- Hollywood hopper av

Andreas Heldal-Lund har nettopp vært i Los Angeles. Han hevder å ha snakket med to scientologer i kjendis-klassen som planlegger å hoppe av.

Hvem det er, vil han imidlertid ikke røpe. Men det er verken Tom Cruise eller John Travolta.

DELTA I DEBATTEN OM SCIENTOLOGI-KIRKEN

Tilbake til Nyheter-forsiden

AKTUELT NÅ