Hopp til innhold

- Sex-handelen må kartlegges

Regjeringen må kartlegge det norske prostitusjons-markedet så fort som mulig, mener lederen for PRO-senteret, Liv Jessen. 

Prostituert
Foto: PRAKASH SINGH / AFP

Hun mener det er viktig å finne ut hvordan en lovendring vil påvirke sex-handelen.

- Vi må rett og slett få en oversikt over markedet. For hvis vi om noen år skal evaluere om loven har hatt noen positiv effekt,  må vi jo vite hvordan situasjonen er per i dag, sier Jessen.

Hun mener det holder å se til Sverige. Da forbudet mot kjøp av sex ble innført der i 1999,  hadde man ikke oversikt over prostitusjonsmarkedet.

Liv Jessen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Storberget kan ikke love noe

- Derfor tror jeg også at svenskene er uvillige til å evaluere nå fordi de vet ikke helt hva de skal måle det opp mot. Så den tabben som svenskene gjorde, behøver vi ikke å gjenta i Norge. sier Jessen.  

Justisminister Knut Storberget kan ikke gi noen konkrete løfter, men er glad for innspillet fra PRO-senteret:

- Vi har ingen umiddelbare planer om noen undersøkelser, men dette innspillet skal vi ta med oss. Fordi det er en god tanke. Slik at vi kan få målt effekt ut av det lovverket og de tiltakene vi nå setter i verks.

- Det haster, sier Jessen

Men skal man få en skikkelig oversikt må det handles raskt, mener Jessen.

- Det haster. For med et slikt vedtak i Arbeiderpartiet blir markedet veldig urolig. Og noen av kvinnene kommer til å bli sendt til andre land ganske fort. Så vi trenger en rask gjennomgang av hvordan prostitusjonsmarkedet ser ut i Norge før vi innfører loven.

AKTUELT NÅ