Mistenkt for å være en del av et internasjonalt kriminelt nettverk

Den norske skuespilleren og hennes kjæreste som nå er tiltalt for medvirkning i kokainsaken i Bolivia, blir av politiet mistenkt for å være del av et internasjonalt kriminelt nettverk.

Boliviansk politi sin profil av en av de kokainmistenkte norske kvinnene

Boliviansk politi sin profil av en av de kokainmistenkte norske kvinnene.

Foto: NRK

Paret, en norsk skuespiller og danser og hennes norskbolivianske kjæreste, ble etterlyst som vitner bare dager etter at tre norske kvinner ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba med 22,5 kilo kokain i kofferten for ett år siden.

De to skal ha tilbrakt tid sammen med de tre norske kvinnene under deres opphold i Bolivia, men politiet fikk aldri tak i dem.

De norske kvinnene på vei til rettsmøtet i Bolivia

De norske kvinnene på vei til rettsmøtet i Bolivia.

Foto: Arild Vik / NRK

Statsadvokaten i Bolivia har tatt ut tiltale mot de to, og mener de har hatt en sentral rolle i saken.

Kriminelt nettverk

I tiltaledokumentene som NRK.no har fått tilgang til, går det fram at de to mistenkes for å være del av en internasjonal kriminell organisasjon som er rullet opp i kjølvannet av kokainavsløringen.

Siktelsen mot de to bygger på vitneforklaringer fra personer som har sett dem sammen med de tre norske kvinnene i Bolivia, etterforskningsmateriale fra Kripos og etter at den yngste av de tre fengslede kvinnene ga en utvidet forklaring til bolivianske etterforskere 29. desember i fjor.

Begge er siktet for å ha planlagt og deltatt i narkotrafikk. Om de blir pågrepet og utlevert til Bolivia, risikerer de fra 10 til 25 års fengsel for forholdene.

Ringte 27 ganger

Det er blant annet flere tekstmeldinger 22-åringen sendte umiddelbart etter pågripelsen av de tre norske kvinnene som har satt henne i politiets søkelys.

Jenter Bolivia

Her er de norske kvinnene akkurat arrestert av boliviansk politi.

Foto: Boliviansk politi

Da de tre kvinnene ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba 19. mai i fjor, skal den eldste av dem ha sendt en tekstmelding til skuespilleren.

22-åringen svarte umiddelbart og oppfordret kvinnen til å bruke sex og penger for å komme seg ut av situasjonen .

Kommunikasjonene skal ha fortsatt etter at hun ba om å få gå på toalettet.

I en rapport Kripos har sendt påtalemyndigheten i Bolivia, går det fram at samtaleloggen fra 22-åringens mobil denne dagen viser at det ble gjennomført 27 samtaler mellom hennes og kjærestens mobil den dagen.
Dette i tillegg til kontakten med den eldste av de tre pågrepne kvinnene.

Møtte opp i forkledning

Da de tre kvinnene ble fremstilt for fengsling i retten to dager seinere, skal 22-åringen ha blitt observert på stedet av én av de pågrepne.

Hun skal da ha farget håret mørkere og ikke ha gjort noe forsøk på å ta kontakt med de tre.

Politiet i Bolivia gjennomførte ikke lenge etterpå flere husransakelser mot leilighetskompleksene der paret hadde bodd i Santa Cruz. Men da var de allerede forsvunnet derfra. Heller ikke norsk politi har klart å få tak i det norske paret.

Den norske kvinnen har en åpen profil på nettsamfunnet Facebook, hvor det går fram at hun studerer ved en skole i København.

Den siste aktiviteten på Facebook-profilen er fra onsdag denne uken.

Fra Facebook-siden til de mistenkte i kokain-saken i Bolivia

Fra Facebook-siden til de mistenkte i kokain-saken i Bolivia.

Foto: Faksimile:Facebook / NRK

Onkel og tante siktet

Skuespillerens kjæreste, en 22 år gammel norsk-boliviansk mann, mistenkes ifølge tiltalen for å være personen som finansierte turen til Bolivia for de tre pågrepne kvinnene.

Dette skal han ha gjort i samarbeid med sin onkel og tante i Bolivia, som også begge er siktet i saken.

Ifølge den utvidede forklaringen til den yngste av de fengslede kvinnene, skal mannen ha blitt omtalt som ”sjef” av en av de andre kvinnene.

Etterforskningen av mannen viser at han har fått flere pengeinnskudd på sin konto fra flere ukjente kontoer i Bolivia.

I 2008 skal han ifølge etterforskningspapirene ha betalt 1,7 millioner kontant for et hus han kjøpte i Oslo.

Boliviansk politi sin profil av en av de mistenkte i kokain-saken

Boliviansk politi sin profil av en av de mistenkte i kokain-saken.

Foto: NRK

Pengeoverføringer

Norsk Kripos har bistått boliviansk politi i etterforskningen av kokain-saken.

Kripos har blant annet avdekket flere større pengeoverføringer til og fra 22-åringens bankkonto. 7. mars 2007 fikk hun 29 000 kroner til sin konto fra kjæresten. Seks dager seinere sendte hun videre 27 500 til en mann i Cochabamba i Bolivia.

21. mai 2008, samme dag som hun skal ha vært på fengslingsmøte i Cochabamba, fikk hun overført 24 000 kroner fra en kvinne i 20-årene i Norge.

Statsadvokaten i Bolivia har bedt om at det oppnevnes en offentlig advokat for paret og at det ordnes med plass i fengsel hvis de skulle bli pågrepet.
Blir de derimot tatt i Norge vil de ikke bli sendt til Bolivia fordi vi ikke har noen utleveringsavtale med landet.

De tre norske kvinnene som ble pågrepet for snart ett år siden, sitter fortsatt fengslet i Bolivia og venter på at rettssakene mot dem skal komme opp. De risikerer lange fengselsstraffer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger