- Ap har mest å tjene på at folk bestemmer seg tidlig

AUF-lederen inviterte pressen da han forhåndsstemte i morges. – Ap har klart mest å vinne på at mange forhåndsstemmer, sier valgforskere.

Eskil Pedersen stemmer

AUF-leder Eskil Pedersen avga tirsdag forhåndsstemme på Grønland i Oslo, prosedyren ble tett fulgt av NRKs fotograf og et fullsatt pressekorps.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Bernt Aardal

Valgforsker Bernt Aardal.

Foto: Scanpix
Anders Todal Jensen

Valgforsker Anders Todal Jenssen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Det var veldig godt å forhåndsstemme, sier Eskil Pedersen minutter etter at han har avgitt sin stemme ved en valgbod på Grønland i Oslo.

Taktikk og timing

Pedersen, som er blant de overlevende etter Utøya-massakren, sier høy valgdeltagelse aldri har vært viktigere enn nå.

– Her må folk ta sine egne valg, men for dem som er sikre på hvem de skal stemme på, ser jeg ingen grunn til at man skal vente til valgdagen, sier han.

Hvem får din stemme? Ta NRKs valgomat her!

Samtidig representerer Pedersen det partiet som har mest å tjene på at folk bestemmer seg tidlig, sier valgforsker ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal.

– Arbeiderpartiet har gjort det veldig sterkt på de siste meningsmålingene, men det er for tidlig å si om denne tendensen vil holde seg gjennom valgkampen. Nå det kommer til de andre partiene vil nok de tjene mer på at velgerne venter til nærmere 12. september, sier Aardal.

Hans kollega ved NTNU i Trondheim, valgforsker Anders Todal Jenssen, er enig.

– De som ligger godt an tidlig i valgkampen vil av taktiske grunner ønske en handlingsfattig valgkamp der folk bestemmer seg tidlig, sier han til NRK.no.

Årets valgkamp ble kraftig utsatt på grunn av terrorangrepene, og partiene har rekordkort tid på seg til å vinne velgernes gunst.

Ifølge Todal Jenssen venter så mange som ti prosent til selve valgdagen med å bestemme seg for hvilket parti de skal stemme på. Omtrent en tredjedel bestemmer seg i løpet av valgkampen.

Etter angrepet mot regjeringskvartalet og AUF-leiren på Utøya 22. juli har velgerne strømmet til Arbeiderpartiet. NRKs siste meningsmåling viser at det er særlig sofavelgerne som nå sier de vil stemmer Ap.

– Hvis det ikke skjer noe interessant vil denne sympatibølgen ligge ganske stabil helt fram til valgdagen, sier Todal Jenssen.

Kommunebarometer august
Foto: Grafikk / NRK

I starten av august fikk Oslo-ordfører Fabian Stang kraftig kritikk fra Arbeiderpartiet da han oppfordret folk til å vente til valgdagen med å gi sin stemme.

– Politikk, ikke sympati

Arbeiderpartiets Raymond Johansen liker heller ikke Siv Jensens utspill i VG i dag, der Frp-lederen gir uttrykk for at hun har fått nok av sympatibølgen.

– Jeg opplever ikke dette som et angrep på Arbeiderpartiet, men som kritikk og undervurdering av norske velgere. Det får stå for Siv Jensens regning, sier Aps partisekretær.

Generalsekretæren i Fremskrittspartiet, Geir A. Mo, sier man ikke trenger å være valgforsker for å innse at Aps økning på meningsmålingene må ses i lys av terrorangrepene.

– Men alle utfordringene Norge hadde før 22. juli er der fortsatt nå, sier han.
– Det er det folk må legge til grunn når de avgir sin stemme, ikke sympati etter de forferdelige terrorhandlingene, sier Mo.
– I dag hadde Eskil Pedersen invitert pressen til å være med da han forhåndsstemte – hva tenker du om det?
– Han og Ap ønsker selvfølgelig å få oppmerksomhet rundt seg selv og sin politikk, og at Eskil Pedersen nå velger å forhåndsstemme tar jeg som en bekreftelse på det, sier Mo.

Demokrati mot terror

Både han og resten av politikerne i Norge har gjentatte ganger sagt at høy valgdeltagelse er en måte å slå tilbake mot terroren på.

Også Eskil Pedersen i AUF er klar på at det viktigste for ham er å vekke engasjement blant de unge.

– Det er det jeg skal bruke hele min valgkamp på - få folk til å stemme, sier han.
– Det er vel litt viktig hva de stemmer på også?
– Det er ingen tvil hva jeg tenker, men i år er det viktigste for meg at folk stemmer

Meningsmålinger Sentio har utført for Hamar Arbeiderblad og Trønder-Avisa tyder på at han får det som han vil.

Mellom 25 til 30 prosent av velgerne sier de vil stemme på grunn av terrorangrepene.

Norstats augustmåling for NRK

Parti

Stortingsvalg 09

Måling juli

Måling august

Differanse 09 til aug

Differanse juli-aug

Andre

1,4

1,1

1,6

0,2

0,6

Arbeiderpartiet

35,4

29,6

37,8

2,4

8,2

Fremskrittspartiet

22,9

20,0

19,0

- 3,9

- 1,0

Høyre

17,2

28,1

21,5

4,3

- 6,6

Kristelig Folkeparti

5,5

5,4

4,8

- 0,7

- 0,6

Rødt

1,3

1,5

0,9

- 0,4

- 0,5

Senterpartiet

6,2

5,0

4,1

- 2,1

- 0,9

Sosialistisk Venstreparti

6,2

4,7

5,9

- 0,3

1,2

Venstre

3,9

4,7

4,3

0,4

- 0,3


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger