NRK Meny
Normal

Vurderer søksmål for å få tilbake millionbeløp

Fauske kommune vurderer søksmål mot private barnehager for å få tilbake 2,3 millioner kroner.

Private barnehagers landsforbund i Bodø

Ifølge Private barnehagers landsforbund (PBL) gjorde kommunen en feil ved beregning av tilskudd til de private barnehagene.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Ifølge Private barnehagers landsforbund (PBL) gjorde kommunen en feil ved beregning av tilskudd til de private barnehagene. FAuske kommune avviser på sin side at kommunen har regnet feil.

– Det er oppsiktsvekkende dersom Fauske kommune går til rettslige skritt for å få tilbakebetalt 2,3 millioner kroner, skriver konsernadvokat i PBL, Hans-Are Nyheim i ei pressemelding.

– Det vil i så fall være første gang i historien at en kommune saksøker barnehager i egen kommune. Det sier litt om hvor mye kaos det egentlig er med dagens system for finansiering av private barnehager, legger han til.

For mye i tilskudd

Det dreier seg om totalt 2,3 millioner kroner som Fauske kommune hevder er utbetalt for mye i tilskudd til de private barnehagene. Kommunen har sendt prosessvarsel til de private barnehagene for å kreve tilbake pengene.

PBL hevder på vegne av de private barnehagene at kommunen ikke har anledning til å kreve tilbakebetalt penger når det er kommunen selv som har gjort feil.

– Kommunen fikk ikke medhold av Fylkesmannen og vi mener både forskriften og regelverket er klar på dette området. Dette er penger barnehagene har mottatt i god tro og fordelt gjennom hele barnehageåret, hevder konsernadvokaten.

– Ikke gjort feil

Rådmann Even Ediassen i Fauske avviser at de har gjort en feil. Han sier barnehagene kan unngå å havne i retten dersom de gjør opp for seg.

– Vi trenger ikke å gjøre dette dersom de private barnehagene betaler tilbake det de er skyldig. Det har de i lang tid fått muligheten til å ordne opp i, sier han til NRK.

Har dere satt en frist for innbetaling?

– Vi har skrevet både til Fylkesmannen og PBL og gitt et forhåndsvarsel om hva vi har tenkt å gjøre. Vi avventer et svar fra PBL og Fylkesmannen, og gjør ingenting før vi har fått et svar fra dem, sier Ediassen til NRK.