NRK Meny
Normal

Vurderer søksmål for å få tilbake millionbeløp

Fauske kommune vurderer søksmål mot private barnehager for å få tilbake 2,3 millioner kroner.

Private barnehagers landsforbund i Bodø

Ifølge Private barnehagers landsforbund (PBL) gjorde kommunen en feil ved beregning av tilskudd til de private barnehagene.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Ifølge Private barnehagers landsforbund (PBL) gjorde kommunen en feil ved beregning av tilskudd til de private barnehagene. FAuske kommune avviser på sin side at kommunen har regnet feil.

– Det er oppsiktsvekkende dersom Fauske kommune går til rettslige skritt for å få tilbakebetalt 2,3 millioner kroner, skriver konsernadvokat i PBL, Hans-Are Nyheim i ei pressemelding.

– Det vil i så fall være første gang i historien at en kommune saksøker barnehager i egen kommune. Det sier litt om hvor mye kaos det egentlig er med dagens system for finansiering av private barnehager, legger han til.

For mye i tilskudd

Det dreier seg om totalt 2,3 millioner kroner som Fauske kommune hevder er utbetalt for mye i tilskudd til de private barnehagene. Kommunen har sendt prosessvarsel til de private barnehagene for å kreve tilbake pengene.

PBL hevder på vegne av de private barnehagene at kommunen ikke har anledning til å kreve tilbakebetalt penger når det er kommunen selv som har gjort feil.

– Kommunen fikk ikke medhold av Fylkesmannen og vi mener både forskriften og regelverket er klar på dette området. Dette er penger barnehagene har mottatt i god tro og fordelt gjennom hele barnehageåret, hevder konsernadvokaten.

– Ikke gjort feil

Rådmann Even Ediassen i Fauske avviser at de har gjort en feil. Han sier barnehagene kan unngå å havne i retten dersom de gjør opp for seg.

– Vi trenger ikke å gjøre dette dersom de private barnehagene betaler tilbake det de er skyldig. Det har de i lang tid fått muligheten til å ordne opp i, sier han til NRK.

Har dere satt en frist for innbetaling?

– Vi har skrevet både til Fylkesmannen og PBL og gitt et forhåndsvarsel om hva vi har tenkt å gjøre. Vi avventer et svar fra PBL og Fylkesmannen, og gjør ingenting før vi har fått et svar fra dem, sier Ediassen til NRK.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?