Hopp til innhold

Vil stenge akutten i Narvik

UNN-direktøren foreslår å stenge akuttmottaket i Narvik i helgene og om kveldene for å spare penger.

Narvik sykehus

UNN-direktøren foreslår å stenge akuttmottaket i Narvik i helgene og om kveldene for å spare penger.

Foto: NRK

- Akuttpasienter skal istedet sendes rett til den enkelte sengepost, og dermed kan sykehuset spare mellom tre og fem millioner kroner i året, sier direktør Tor Ingebrigtsen.

- Forslaget er uakseptabelt og vil gjøre tilbudet til pasientene dårligere, sier Dagny Pettersen i Sykehusets venner.

Hun er klar til kamp foran styremøte i UNN 10.desember.

- Vi reagerer sånn som vi har reagert før. Dette her godtar vi ikke. Å redusere eller fjerne akuttmottaket og sammenligne Narvik med Sandnessjøen eller Lofoten, det aksepterer ikke vi, sier Pettersen.

Kan spare fire millioner

Det omstridte forslaget fra foretaksdirektøren kom som julekvelden på kjerringa bare noen få dager før UNN-budsjettet skal behandles i styremøte. Derfor var det i går kveld ingen tillitsvalgte i Narvik som ville si noe om forslaget.

Til neste år skal UNN spare utrolige 200 millioner kroner, og ved å fjerne stillinger ved akuttmottaket i Narvik skal de ta tre-fire av disse millionene.

Slik vil Narvik kunne behandle akuttpasientene like billig som de gjør i Lofoten og Sandnessjøen.

- Et farlig spill, mener Pettersen.

- Vi kan ikke godta det. For det er såpass redusert på sykehuset at der er det ikke overskudd eller kapasitet for å ta imot akutte, sier Pettersen.

- Like bra for pasientene

Når akuttmottaket stenger døra etter vanlig kontortid er det meninga at akuttpasienter skal sendes direkte til den enkelte sengepost ved sykehuset i Narvik. Og det vil fungere helt fint, tror direktøren bak forslaget, Tor Ingebrigtsen.

- For pasientene vil det være et like godt tilbud. Det er ikke snakk om å legge ned tilbud, det er kun snakk om å levere tilbudene til pasientene på en annen måte, sier Ingebrigtsen.

Men har disse avdelingene ressurser til å ta i mot pasienter?

- Det må vi se på. Som sagt så er dette gjennomført i Lofoten og i Sandnessjøen, så vi kommer til å se nærmere på hvordan de har gjort det der, og se om vi kan gjøre det på samme måte, sier Ingebrigtsen.