Hopp til innhold

Turistperle vil sette opp gjerde og ta betalt for å komme inn

Et halvannet meter høyt gjerde skal sperre inngangen til fiskeværet Nusfjord i sommermånedene. Det får mange fastboende til å se svart.

Nusfjord

Nusfjord ligger idyllisk til i Flakstad kommune i Lofoten. Nusfjord er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær.

Foto: Wikimedia Commons

Ytterst i havgapet i Lofoten ligger den flere hundre år gamle bygda Nusfjord, som er et av Norges minste og eldste fiskevær.

Siden 2003 har en liten gruppe med østlendinger drevet været under navnet Nusfjord AS, og i en årrekke har de tatt betalt av turister som vil besøke Nusfjord.

Men turiststrømmen om sommeren har vært vanskelig å kontrollere, og nå tar eierne det et skritt lenger. For en tid tilbake fikk innbyggerne varsel om bygging av et 1,6 meter høyt gjerde over veien som går inn til stedet, skriver Lofotposten.

– Vi har cirka 14.000 mål eiendom. Vi skal sette opp et gjerde som er om lag 20 meter langt, og den skal ha en port, forklarer Roar Jacobsen, daglig leder i Nusfjord AS.

Nusfjord adgangskontroll

Gjerdet skal være 16 meter langt med en 5 meter bred port for å sluse inn besøkende.

Foto: plantegninger / KONTUR AS

Billett eller kode

Alle som skal inn og ut av fiskeværet, må enten ha en billett eller en kode for å få åpnet porten. Alle som bor i Flakstad kommune slipper gratis inn, men alle andre må kjøpe en billett til 50 kroner.

Wibeke Johansen

Wibeke Johansen er født og oppvokst i Nusfjord, men forteller at hun synes det er flaut å si at hun kommer derfra i disse dager. Hun sier at Nusfjord er verdens vakreste plass, men at det føles feil å måtte si at folk skal ta med seg penger hvis de har tenkt å dra dit.

Foto: privat

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Wibeke Johansen er født og oppvokst i Nusfjord, og mener at gjerdet bryter med allemannsretten.

– Når jeg hører at det skal koste penger for å gå langs kaia i Lofoten, da svartner det for meg, sier Johansen.

Skal være likt for alle

Ordfører i Flakstad kommune, Hans Fredrik Sørdahl, forklarer at de er opptatt av at det skal være mest mulig likt for innbyggere og besøkende å ferdes fritt i Flakstad. Saken har ennå ikke vært til politisk behandling.

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

Ordfører i Flakstad kommune, Hans Fredrik Sørdahl.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Allemannsretten er noe som står sterkt her, og det vil bli vurdert i henhold til lover og regler, sier ordføreren.

Bakgrunnen for at eierne vil sette opp gjerdet er at de ønsker bedre kontroll på billettsalg, noe som er en viktig inntekt for å bevare fiskeværet. Roar Jacobsen er arkitekt, og har brukt de siste 15 årene på å pusse opp fiskeværet.

– Vi er stolte av det vi har fått til her. Det er mye arbeid som ligger til grunn for det Nusfjord er i dag, sier han.

Til Lofotposten understreker Jacobsen at eierne har tapt cirka en million kroner i året på prosjektet.

Negative tilbakemeldinger

Mange har reagert kraftig på planene for gjerdet og eierne har fått mange negative tilbakemeldinger.

Wibeke Johansen mener eierne har gjort mye bra og investert egne penger i stedet. Men hun er likevel kritisk til planene.

– Det handler om hvilket ansikt Lofoten skal ha utad. De er ikke i særstilling med å ha en privat kai. Hva skjer hvis det alle slike turistmål i Lofoten skal ta betaling, spør hun.

Gjerde i Nusfjord
Foto: plantegninger / KONTUR AS
Nusfjord, Lofoten