NRK Meny
Normal

Har brukt 300.000 på å sitte vakt ved feilstøpt gulv

Siden i sommer har en vakt passet på en korridor ved Nordlandssykehuset i Bodø, fordi gulvet ble støpt altfor bratt og ble farlig for pasientene.

Dette er jobben til Christian Knutsen

– Jobben er ganske viktig. Hvis noen drar ned her med rullestol alene, så går det rett i veggen, og da blir de jo liggende her på sykehuset, konkluderer Christian Knutsen som her triller Leif Snoen ned det feilstøpte gulvet.

Sykehuset er midt i en stor ombyggingsprosess, som avsluttes i 2018. I juli i år oppdaget ledelsen for utbyggingen at det feilstøpte betonggulvet bød på store utfordringer for enkelte av pasientene.

– Gulvet er tegnet for bratt i forhold til hva det burde være. Det kan være farlig, særlig for rullestolbrukere, folk med rullator og sengepasienter, sa prosjektleder Steinar Nordvik ved Senter for utbygging, til NRK.no i august.

Dyrt vakthold

Løsningen ble å sette inn en vakt for å trille pasienter i rullestol opp og ned bakken, og hjelpe sykehusansatte med å få senger trygt igjennom korridoren.

Nå har regningen på vaktholdet kommet.

– Totalt vil det koste i underkant av to millioner kroner. Av det har rundt 300.000 kroner gått til det daglige vaktholdet, sier utbyggingssjef Terje Arthur Olsen ved Nordlandssykehuset.

Han mener dette er en feil og en episode som er liten i forhold til hele ombyggingen sykehuset er midt i.

– Den opprinnelige feilen på det gamle betonggulvet ligger hos rådgiverne våre, og vi jobber nå med å finne ut hvem som skal ta regninga til slutt, avslutter han.

Feilen ble ikke oppdaget før gulvet var ferdig støpt og skulle tas i bruk. Og i stedet for å rette opp feilen, ble det satt i gang bygging av en helt ny gang rett utenfor den gamle.

Sosial arbeidsdag

Siste dag med vakthold

Runar Mellem har foreløpig hatt sin siste dag som vakt på sykehuset.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Siden i sommer har mellom åtte og ti vektere vært innom den bratte gangen på sykehuset. En av dem er Runar Mellem, som tror han kommer til å savne jobben når gangen står klar til bruk.

– Jeg er student og dette har vært en fin jobb ved siden av, sier Mellem.

Hva er bra med å sitte vakt her?

– Det er faktisk en veldig trivelig jobb, og man møter mange som tar seg tid til å slå av en prat når de går forbi. Og folk er veldig takknemlige også så klart.

– Vakten er snart overflødig

For snart er stillingen som gangvakt en saga blott. Utbyggingssjefen sier at den nybygde korridoren nå er under ferdigstilling.

– Det som gjenstår er småting, som å sette inn en dør, litt elektrisk arbeid og vaske litt før vi kan åpne opp for trafikk her. Vi åpner den i ettermiddag hvis alt går etter planen, sier Terje Arthur Olsen til NRK.no.

– Så fra mandag av er det ikke lenger behov for vaktene?

– Nei, da er den nye gangen i bruk og helt trygg for alle pasientene.

Se video av utbyggingssjefen som viser frem den nye gangen:

Siden i sommer har en vakt passet på en korridor ved Nordlandssykehuset i Bodø, fordi gulvet ble støpt alt for bratt og ble farlig for pasientene. Dette har så langt kostet 300.000 kroner.

I ettermiddag skal den nye gangen være klar til bruk. Vekter Runar Mellem er den som mest sannsynlig sitter på vakt i den gamle gangen for siste gang.