Hopp til innhold

Farevarsel for lyn og torden onsdag: – Gjør skader for betydelige summer

Over 100 millioner kostet skader fra lyn og torden forsikringsselskapene i fjor. Onsdagens uvær er kanskje vanligere på vinteren enn man skulle tro.

Farvarsel lyn og torden

Slik ser kartet ut for onsdagens muligheter for lyn og torden. Meterologene sier at det begynner natt til onsdag og fortsetter utover dagen.

Foto: yr.no

Det er sendt ut farevarsel for lyn og torden på Nordmøre, i Trøndelag og i Nordland natt til onsdag, og utover onsdags ettermiddag.

Statsmeteorolog Rannveig Eikell sier at det har vært tordenvær tirsdag og, men at nordmenn sannsynligvis ikke har merket mye til det.

– Det har holdt seg ute i havet. I løpet av natten er det derimot en front som passerer Nordland og i bakkant kommer det kraftige byger som tar med seg lyn og torden, sier Eikell.

Store skader i Norge

Onsdag ettermiddag kommer det litt mer pålandsvind, noe som trekker bygene lenger mot sør, inn mot Møre og Romsdal.

– Der blir det også potensial for lyn, sier meteorologen.

Marius Solberg Anfinsen er rådgiver og pressekontakt i Frende forsikring, og har mye erfaring med skader forårsaket av tordenvær.

Marius Solberg Anfinsen pressekontakt i Frende

Marius Solberg Anfinsen, pressekontakt i Frende forsikring.

Foto: Frende Forsikring

Han sier at det viktigste er å trekke ut støpsel fra stikkontakter, men at det også finnes andre måter å sikre seg på.

– Har du et overspenningsvern i sikringsskapet ditt, så hjelper det mye. Hvis ikke du har det, så er det de gode gamle rådene om å trekke ut støpsler på forskjellige elektriske anlegg som gjelder. Eksempelvis fra TV, radio og PC. Det er veldig viktig.

Tall fra Finans Norge viser at lyn og torden gjør store skader i løpet av et år.

– I fjor ble det betalt ut over 100 millioner kroner fra norske forsikringsselskap på grunn av skader fra lynnedslag. Det er betydelige summer. 88 av disse millionene gikk til skader på hytter, hus og innbo. Så dette koster.

Lurer du på hvor lynet slår ned? Følg med på meteorologenes egen side for lynnedslag.

Lyn over Bergen

Lyn over Bergen for noen år tilbake. Langs kysten på vestlandet og i Nordland, er det mer vanlig med lyn og torden på vinteren enn det er resten av landet.

Foto: Jarle Hovda Moe

Mer vanlig i nord og vest

Mange tror gjerne at lyn og torden er mest aktivt på sommeren og mot høsten. Det er en sannhet med modifikasjoner.

– Vanligvis er det på sensommeren vi får mest skader fra lyn og torden, men det er mest på Sør- og Østlandet. Men i Nord-Norge og på Vestlandet ser vi at det skjer mest på vinteren, sier Anfinsen.

Og det stemmer nok bra med hvorfor lyn og torden oppstår, ifølge meteorolog Eikell.

– På sommeren er det som regel mest torden og lyn på Østlandet. Grunnen er at bakken varmes opp på sommeren, og du får oppstigning av varmluft som fører til disse ettermiddagsbygene, og som kan ta med seg lyn og torden.

Men på vinteren er det motsatt.

– Da er det ikke varmt i bakken lenger, så lyn og torden er mest vanlig langs kysten, for da er havet varmere enn luften. Derfor er det mest lyn og torden på Vestlandet og langs kysten av Nordland og i Midt-Norge på denne tiden av året.

Lyn og torden preger fredagskvelden i fylket.

Lyn og torden i Trøndelag.