NRK Meny
Normal

UP vil ikke bøtelegge sjåfører med piggdekk

Dagen etter at nordlendingene etter loven skulle ta av piggdekkene, har det vært fullt kaos på veiene i Nordland. – Vi lar folk tenke selv og kommer ikke til å bøtelegge sjåfører med piggdekk, sier UP.

Sønkaos på Korgfjellet

På Korgfjellet på Helgeland har det i dag snødd kraftig og flere bilister har fått problemer på sommerdekk.

Foto: Odd Rune Hansen

Bilbergerne har hatt en travel dag på E6 over Korgfjellet på Helgeland hvor snøværet har skapt lange køer.

– Jeg har ikke helt oversikt, men vi har sikkert berget rundt 14 biler i dag, sier Odd Rune Hanssen hos Falck i Mo i Rana.

– Det har vært vinterføre og til dels kaos her oppe, fortsetter Hanssen.

Glatt på sommerdekk

1. mai gikk fristen for å ta av piggdekkene ut i Nord-Norge. Men når det snør som om det skulle vært midtvinters på fjellovergangene, er det flere som kan angre på at de har fulgt reglene.

Hos Vegtrafikksentralen har ikke telefonen stått stille i dag.

– Mange har lagt over på sommerdekk allerede og lurer på om det går bra. Men dagen i dag viser jo at det ikke gjør det. Vi anbefaler vinterdekk i hele Nordland, sier Håvard Langmo hos Vegtrafikksentralen.

– Lar bilistene tenke selv

Knut Danielsen UP-sjef i Nordland

Knut Danielsen, UP-sjef i Nordland.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

Og selv om utrykningspolitiet etter loven kan bøtelegge bilister med piggdekk, så blir de neppe å gjøre det hele ennå.

– Vi forholder oss til trafikksikkerhet. Det vil si det samme som at mine mannskaper har fått beskjed om at hvis folk mener det ikke er trygt og skifte til sommerdekk, så har de rett i det, sier UP-sjef i Nordland Knut Danielsen.

– Riktignok er ikke piggdekk bra for miljøet, men hvis ikke folk føler seg trygge, så må de bare fortsette å kjøre med pigger en stund til, fortsetter UP-sjefen.

Men han forteller samtidig at råning med piggdekk i sentrum av byene, ikke blir sett på med like blide øyne.

Veien åpnet

Like før klokka 15.00 snakket NRK med Vegtrafikksentralen på telefonen. Da kunne de forteller at Korgfjellet er åpnet igjen etter å ha vært stengt store deler av dagen.

For øyeblikket er det bare fjellovergangen ved Umbukta over til Sverige som er stengt, men der håper de å komme i gang med kolonnekjøring iløpet av kort tid.

Men det er fortsatt fare for stengte veier. Ifølge yr.no skal det snø i hele natt på Korgfjellet og også på andre fjelloverganger i Nordland.