NRK Meny
Normal

Sykkelturen i mørket kan koste deg 900 kroner

Hodelykt og frontlys på sykkelen er ikke nok hvis du skal unngå bot i vintermørket.

Syklister Bodø lys

DELTE UT LYS: I dag leverte Bodøsyklistene ut gratis lys til forbipasserende syklister.

Foto: Martin Steinholt

På isete asfalt snirkler vinterkledde syklister seg mellom biler og vogntog i morgenrushet. Men langt i fra alle synes i vintermørket.

– Jeg sykler ikke så mye over veien. Derfor har jeg ikke så mye lys på sykkelen, sier syklist Victor Olsen langs risvei 80 i Bodø.

Han er, som mange andre, ikke riktig ustyrt for mørket. Det vil fort føre til bot på 900 kroner hvis politiet stanser han.

Trygg Trafikk frykter at slurv med bruk av sykkellys skal føre til alvorlige ulykker. Organisasjonen utfordrer nå de største sykkelklubbene i Aust-Agder. I dag tidlig møttes de for å teste ut sykling i mørket.

– Forbanna bilister

For ikke alle vet hva som er tilstrekkelig med lys på sykkelen, noe som frustrerer mange bilister. Det bekrefter Tor Mange Andreassen i Syklistenes landsforening.

– Vi har jo lest leserinnleggene i avisa og ser at mange bilister er forbanna på syklister som ikke har lys på sykkelen, sier Andreassen.

Vintersykling blir stadig mer populært og det gjør at politiet har blitt mer oppmerksom på sykling i mørket.

– Før satte man fra seg sykkelen om høsten og fant den fram til våren, men slik er det ikke lengre. Da må man også vær mer bevisst på utstyret.

I dag sykler mange med hodelykt, men dette erstatter ikke behovet for to lys på sykkelen, på samme måte som refleksvest ikke erstatter lys eller refleks på sykkelen.

Slik skal sykkelen utstyres

Andreassen sier det er viktig at syklistene bruker påbudt utstyr, for å hindre konflikter og ulykker.

– Det er steike viktig med godt lys på sykkelen. Det er direkte livsfarlig å kjøre i trafikken uten lys. Når det er helt mørkt og lite snø, er man helt umulig å se. Det er ren livsforsikring.