Hopp til innhold

Vil ha nytt solcelleeventyr i Meløy

REC klarte ikke å tjene penger på solcelleproduksjon i Glomfjord. Men med 100 ferske omstilligsmillioner tror kommunen solcelleindustrien skal få nytt liv i de tomme lokalene.

Ingar Jacobsen

Tillitsvalgt i REC Ingar Jacobsen produserer for tiden de siste silisiumplatene til solcellepanel i Glomfjord. Men han håper at industrilokalene skal få nytt liv.

Foto: NRK

De siste silisiumplatene til solcellepanel produseres i disse dager ved REC i Glomfjord.

Snart er det slutt, men når staten spytter inn 50 millioner og Meløy får 100 millioner totalt i omstillingsmidler, gir det håp om ny aktivitet.

– Det er veldig positivt for Meløy at vi får denne muligheten. Her ligger alt til rette for videre produksjon. Du skal lete lenge for å finne en gjeng med mer pågangsmot og tro på at dette skal gå bra, enn du gjør her oppe, sier tillitsvalgt Ingar Jacobsen.

Totalt har 650 ansatte mistet jobben i Meløy kommune i løpet av det siste året og 25 000 kvadratmeter med industrilokaler blir stående ledig.

Vil skape 1500 nye arbeidsplasser

Video Ordfører takket og bukket for krisemillioner fra staten

Meløy kommune mistet 20 prosent av arbeidsplassene da REC la ned i Glomfjord. Mandag fikk kommunen en milliongave fra kommunalministeren.

Disse skal fylles med nytt liv.

– Vi har lokaler og store menneskelige ressurser. Vi håper å fylle alle de flotte lokalene med ny arbeidskraft, sier Lothar Maruhn, administrerende direktør i Meløy næringsutvikling.

Han er mannen som skal sørge for at det skal blåses nytt liv i asken REC etterlot seg.

Maruhn forteller at Meløy er i full gang med å skaffe de oppsagte REC-ansatte ny jobb.

– Vi har forberedt oss ganske lenge for å sette i gang tiltak. Per dags dato har vi 10-12 prosjekter som skal bidra til at vi får på plass 400-500 arbeidsplasser for å erstatte de som er borte, sier han.

Og ikke nok med det. Det hårete målet til Meløy er 1500 nye arbeidsplasser innen 2025. Satsingen skal foregå innen metall- og mineralindustrien for å utnytte bergartene som finnes i stort omfang i Nordland. Også fiskeindustrien skal satses på.

– Solmiljøet er ikke dødt

Lothar Maruhn er leder for Meløy næringsutvikling

Lothar Maruhn er leder for Meløy næringsutvikling.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Men Maruhn forteller at også solcelleindustrien skal leve videre i Glomfjord. Han har vært i kontakt med de andre lokalmiljøene hvor REC la ned, og konklusjonen er klar:

– Vi er av den oppfatning at solmiljøet i Norge ikke er dødt, sier han.

Rec klarte aldri å tjene penger på solcelleproduksjon i Norge, men det gjør den norske solcelleprodusenten Norsun i Årdal. Det gir håp for Glomfjord.

– Vi har tross alt en produsent på Vestlandet som produserer med overskudd. Vi tror vi skal gjøre det samme, sier Maruhn.

– Markedet har skylden

Allerede jobber Meløy på spreng for å finne nye kunder. Tidligere har kommunen lagt ut hele industriparken til salgs for 1 krone.

I dag har kommunes folk har vært i møter med kunder i Nederland.

Hva som kom ut av det vil ikke Maruhn kommentere, men det viser at Meløysamfunnet er i full gang med å prøve å bygge opp noe i nytt i asken etter REC

– Nå er markedet problemet, men vi tror ting vil snu seg i løpet av 2013, sier han.

– Vi skal knytte til oss gode kunder og teknologi som er annerledes enn det REC har, fortsetter Maruhn.

Ministeren følger med

Det var kommunalminister Liv Signe Navarsete som i dag kom med gladnyheten om at Meløy får 50 millioner av staten.

Fra Oslo følger hun spent med hva som skjer i den kriserammede industrikommunen.

– Dette handler om lokalsamfunnet, men det handler også om den nasjonale verdiskapning. Det som skjer i Meløy er viktig for Norge som helhet også, sier ministeren.