Hopp til innhold

Tror ikke på monstermast-krangel

Ofoten kan få flere mil med nye høyspentmaster, men utbyggeren tror ikke på en ny monstermast-krangel.

Kraftlinjer

IKKE TIL BESVÆR: De ny høyspentmastene som kommer i Ofoten skal gi sikrere strømlevering. Og utbyggeren, Statnett, tror ikke det blir noen monstermast-debatt nordpå.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Ofoten kan få flere mil med nye høyspentmaster lik de omstridte monstermastene i Hardanger.

Vil ha engasjement

Statnetts planer om en kraftlinje fra Tysfjord til Balsfjord i Troms er nå ute på høring. Men i Statnett forventer de ingen ny monstermast-krangel:

– Vi har vel ikke forventninger om samme type diskusjoner her. Men det at man er engasjert lokalt er bare positivt. Det er det som skal til for at vi skal få de beste løsningene, sier kommunikasjonsrådgiver Stig Gøran Hagen.

Skal sikre leveringa

Statnett søker om å få bygge en høyspentlinje som berører Narvik og seks kommuner i Troms. Den skal sikre strømforskyninga i Nord-Norge:

– Det er primært for å øke forsyningssikkerheten nordover. Men samtidig så legger man jo også til rette for å få strøm ut av den nordligste regionen, ved at det blir økt produksjon, sier Hagen.

Spiser naturområder

Planen er å sette opp 18 mil med master lik de såkalte monstermastene i Hardanger. Mastene skal bygges langs en eksisterende kraftlinje. Derfor er ikke Narvik turistforening motstander av mastene i denne saka:

– Vi har visst i mange år at den her linja ville komme på grunn av kraftbehovet i landsdelen. Den er ikke spesielt konfliktfylt med hensyn til de interessene vi har. Den vil selvsagt spise en del naturområder, men en såpass stor og vesentlig samfunnsoppgave ser vi ikke noe poeng i å rote med, sier Jon Sommerseth i Narvik turistforening.

Strømmast
Foto: Scanpix / Scanpix
Ferdig i 2014

Statnett har klar framdriftsplanen, uavhengig av debatten som har rast på Vestlandet den siste tida:

– Hvis det går etter planen vi har så kan det være aktuelt med byggestart i 2012 og ferdigstillelse i 2014, sier kommunikasjonsrådgiver Stig Gøran Hagen.