Hopp til innhold

Treskjærer-gubbene

Pensjonisttilværelsen fikk straks mer mening når man får brukt sine kreative evner.

Treskjærere Tusenhjemmet

NYSPIKKA TRE: Karene i treskjærerklubben nyter lukta av nyspikket tre.

Foto: Maja Olaussen / NRK

Harald Leithe

Treskjærer Harald Leithe under arbeidet med sitt barometer.

Foto: Maja Olaussen / NRK

På aktivitetssenteret Tusenhjemmet i Bodø kan pensjonister velge og vrake i aktiviteter. Opp igjennom årene har treskjæring blitt en populær klubb å bli medlem i.

– Vi har det veldig bra her, sosialt er det helt på topp. Det er mye bedre å være her å skape noe enn å sitte på benkene i glasshuset og ikke gjøre noen ting, sier Harald Leithe.

Harald Leithe har vært medlem i treskjærerklubben helt siden han ble pensjonist for mange år siden. Sammen med over 20 pensjonister sitter Leithe ved trepulten sin tre ganger i uka. For tiden skjærer han i noe som skal bli et barometer.

– I dette treet skal jeg ha et barometer, det er på en måte litt som en lampett.

Pensjonistene viser frem flere produkter, store og små. Noen har tatt på seg arbeidet med å lage syskrin, et arbeid de bruker bortimot 50 timer på.

Betyr mye

For pensjonistene betyr det mye å være med i klubben tre ganger i uka.

– Det er fantastisk å være her, en kjempeflott plass hvor vi har det aller tiders. På det meste er vi 23 stykker her, og her løser vi de fleste verdensproblemer humrer Leithe.

En annen som er med i Treskjærerklubben er Jan Jacobsen, han har vært medlem i seks år. Han setter stor pris på at pensjonister også kan ha muligheten til å fylle dagene med noe meningsfylt.

– Det er veldig flott at vi kan gå fra et aktivt arbeidsliv også videre hit. Her får vi et sosialt nettverk samtidig som vi får muligheten til å kunne skape noe.

Opp igjennom årene har treskjærerne knyttet verdifulle vennskap.
– Vi er veldig gode venner, veldig gode venner. Vi er en gjeng som passer godt i lag. Det er ikke alltid vi veier ordene på vekt når vi er her, men det får nå så være. Vi trives i alle fall, forteller Harald Leithe.

Gutteklubb

Man merker godt at dette er en gutteklubb. Damer er velkomne, men de ser ikke guttene mye til. For om de først kommer, så forsvinner de like fort igjen.
– Vi hadde et par damer her, men de forsvant og de har ikke kommet tilbake igjen, forteller de ivrig.

Grunnen til at damene ble borte vet de ikke. Men en ting er de sikre på, de var greie mot dem.

– Vi var veldig greie mot dem, og hjalp de så godt vi kunne.

Alle er velkomne

Hele Treskjærerklubben ønsker nå nye medlemmer velkomne. De vil at alle pensjonister skal få muligheten til å gjøre noe meningsfylt i hverdagen.

– Vi prøver å markedsføre oss litt, også går det jo en del folk her på Tusenhjemmet og de ser jo at det er et tilbud her, forteller Jan Jacobsen og får god støtte fra treskjærer og kompis Harald Leithe.

– De som har lyst er hjerterlig velkommen, avslutter han.