Hopp til innhold

Studentleder: – Vi trenger flere ingeniørstudier i nord

Norge mangler 4500 ingeniører, og i nord merkes mangelen godt. – Flere av bedriftene sier at de mangler arbeidskraft og har problemer med å få arbeidskraft nordover, sier Steinar Pedersen.

Steinar Pedersen

– På en generell basis kan man si at behovet er så stort at man stort sett får jobb uansett, sier Steinar Pedersen.

Flere studenter velger å bli i nord etter endt utdanning, men det dekker likevel ikke alle behovene. Bransjeorganisasjonen for ingeniører mener at det må på plass flere ingeniørstudier i Nord-Norge for å tilfredsstille mangelen.

– Hvis vi klarer å få flere institusjoner som kan utdanne studenter kan vi møte behovet som er i markedet i dag på en bedre måte, sier Steinar Pedersen (22) i ingenørenes studentorganisjon NITO.

Arne Erik Holdø

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik mener landsdelen har mye spennende ingeniørarbeid å tilby.

Foto: Kjell Mikalsen

Mangler 4500 ingeniører

Pedersen mener flere utdanningsinstitusjoner vil kunne bøte på mangelen av fagfolk i landsdelen, og at behovet er stort.

– På landsbasis anslår NAV at man mangler rundt 4500 ingeniører. Flere av bedriftene i nord sier også at de mangler arbeidskraft og har problemer med å få arbeidskraft nordover, sier Pedersen.

For det mangler ikke på arbeidsoppgaver for ingeniører i Nord-Norge i årene fremover. Det mener rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø.

– Det kommer til å bli mange banebrytende og spennende ingeniøroppgaver i nord. Kanskje til og med mer spennende oppgaver her enn i sør. Nord-Norge kommer til å bli den plassen hvor ting skjer i hele Europa, sier Holdø, som fortsetter:

– Det som kanskje er underkommunisert er at det er så mye som skjer i Nord-Norge for tida som for eksempel gruvedrift, olje og gass samt mange nye feltutbygginger underveis.

Vurderer å utvide

Rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland

Rektor ved Universitetet, Pål Pedersen, sier det kan bli vanskelig å utvide stuidetilbudet dramatisk.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I følge rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland viser tall fra universitetet at svært mange av de som studerer der, velger å bli i landsdelen.

Han kan vise til svært gode resultater for å rekruttere arbeidskraft til regionen, og universitetet har planer om å tilpasse studietilbudene til arbeidsmarkedet.

– Tilbudet som vi konkret vurderer er bioingeniørutdanning fra neste høst, og vi vurderer også maritime retninger som skipsingeniører, sier Pål Pedersen.

At nyutdannede ingeniører vil bli værende i regionen er ingen selvfølge. En studie avslører at kun 1 av 10 nyutdannede ingeniører vil jobbe i Nord-Norge eller på Sørlandet.

– Ikke forvent noe dramatisk

Utviding av studietilbud er en langvarig prosess og rektor Pål Pedersen vil ikke at folk skal forvente for mye.

– Med det vi har av kapasitet i dag blir det vanskelig å utvide studietilbudet dramatisk, sier Pål Pedersen.

Studentorganisasjonsleder Steinar Pedersen, mener at ingeniørstudentene har fremtiden sin sikret.

– På en generell basis kan man si at behovet er så stort at man stort sett får jobb uansett, avslutter Steinar Pedersen.