Hopp til innhold

Trænafestivalen er nesten utsolgt allerede før programmet er kjent

Før Trænafestivalen har offentliggjort en eneste artist er festivalen nesten utsolgt. – Det er veldig sært, sier festivallederen.

Trænafestivalen

Den lille øya Træna er ikke mer enn 15 km². Langt ute i havet kommer det 2000 festivalgjester fra hele verden hver sommer.

Foto: Trænafestivalen

I år fyller Trænafestivalen ti år, og har du lyst til å være med må du forte deg. Nå er det bare i underkant av 300 billetter igjen til festivalen.

1700 billetter er solgt, og det før en eneste artist er offentliggjort.

– Det er veldig sært at vi selger som vi gjør, uten å ha sluppet et eneste band, sier festivalleder Anita Overelv.

Allerede i oktober var alle jubileumsbillettene revet vekk og siden har det blitt solgt jevnt og trutt.

Uten program

Overelv og resten av festivalledelsen har knapt løftet en finger for å selge billetter foreløpig. Ingen artister er booket, ingen ferjer er satt opp og ingen meny er klar. Men det ser ut til å spille mindre rolle.

– Folk vet at vi leverer, det må være derfor. Uansett lover jeg at i vårt tiårsjubileum kommer vi til å arrangere tidenes festival, forteller Overelv.

Hun tror noe av årsaken til at salget går forrykende er fjorårets suksess. Da var alle billettene solgt ut en måned før festivalen startet.

Se video: Dette er Trænafestivalen!

Video Folkeliv på Trænafestivalen

Populært i utlandet

Det er ikke bare i Norge at Trænafestivalen har fått fotfeste blant festivalpublikummet. I fjor var det filmteam fra både Frankrike og Sveits på plass, og mange europeere har fått se hvor usedvanlig Helgelandskysten kan være.

Festivalsjef Anita Overelv

Festivalleder Anita Overelv.

Foto: Christian Nilsen

– Det er spesielt at det kommer så mange fra utlandet, med tanke på at all info vi har er på norsk. Tenk at de kommer helt fra Mellom-Europa til en liten øy i Nord-Norge, sier festivallederen.

– Over 10 prosent av billettene er solgt til utlandet. De aner jo ingenting om festivalen, så man kan spørre seg om hva de tenker at de kjøper.

Blir det nytt båtkaos?

I fjor, som i årene før, selger Trænafestivalen 2000 billetter. Flere folk enn det klarer ikke festivalen å frakte til og fra øya.

Men kaos har det vært uansett. Flere år på rad har et utall gjester ikke kommet seg av øya. I fjor toppet det seg, og det var tilløp til ville tilstander nede på kaia søndag formiddag.

Noen øyeblikkelig forbedring tør ikke Overelv å love.

– Vi har alltid kaos på søndagene. Det eneste som kan løse dette er tilgang på flere båter. I høst har vi vært i møte med båtselskapene for å diskutere utfordringene. Nå vet alle hvordan ståa er, og det tror jeg er et godt utgangspunkt for å tilrettelegge bedre neste år, sier hun.